På tisdagen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden om ett extra resurstillskott på 7 miljoner kronor per år till barn- och ungdomspsykiatrin. Detta för att korta väntetiderna.
– Satsningen görs nu för att mer än 600 barn och ungdomar har väntat för länge. Man ska ju egentligen få komma på ett första besök inom 30 dagar, säger Kerstin Sjöberg (C), 3:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Uppdraget till regionens verksamheter är att anställa totalt 12 nyutbildade psykologer. Tanken är att de ska avlasta den befintliga yrkeskåren och därmed öka utredningskapaciteten i regionen med 40 procent. Fyra av de nya psykologerna kommer att rekryteras till Linköping.
– Vi välkomnar resurstillskottet, säger Åsa Lundberg, tillförordnad verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Linköping.
Man hoppas också på att kunna stärka det pågående kompetensutbytet mellan vård och skola. Detta för att bättre kunna samverka kring varje individ. Det är också svårt att säga hur pandemin kommer att påverka, men det finns risk för ett ökat tryck på psykiatrin.
– Vi befarar att pandemin kommer att förvärra situationen för barn- och ungdomar framöver, säger Åsa Lundberg.
Många som väntar har behov av utredning och behandling inom det neuropsykiatriska området. Denna satsning är nu en fortsättning på den som gjordes 2019.
– Vi hoppas på sikt att vi inte ska behöva sätta så många diagnoser utan kunna hjälpa dem utifrån deras behov istället, säger Åsa Lundberg.