– Vi betalar inte dyra pengar för att titta på barackerna från våra lägenheter. Några av oss hinner dö innan vi får utsikten tillbaka och kan se något annat igen, säger Lilian Borell, en av de besvikna hyresgästerna.
Det finns 28 lägenheter i Stångåstadens trygghetsboende på Göstringsgatan 3. Hyresgästerna, som är mellan 72 och 92 år, flyttade in förra året och hittills har de varit nöjda med sitt boende.
Mycket plats överallt
Men när Skanska, som bygger bostäder åt HSB i Linköpings Folkets Park, ställde upp barackerna på två våningar blev hyresgästerna upprörda och besvikna.
– Jag känner mig lurad. Jag förstår att hela Folkets Park är en byggarbetsplats och att barackerna behövs. Men ingen sade att barackerna skulle dyka upp utanför våra fönster, säger Kerstin Schildt som bor på andra våningen.
Hon betalar över 11 000 kronor för sitt boende och vill inte finna sig i att bara några meter från hennes sovrums- och vardagsrumsfönster står det plötsligt andra hus med folk i.
– Det är inte bara den tråkiga utsikten som stör mig. Jag behövde inga jalusier eller gardiner förut. Nu när arbetare på andra sidan kan se rakt in i min lägenhet känner jag mig inte bekväm med det, säger Kerstin Schildt.
Skymmer utsikten och ljuset
Trygghetsboendet har också gemensamma lokaler på bottenvåningen där hyresgästerna har möjlighet att samlas för att fika, äta lunch och umgås. De lokalerna utnyttjas flitigt varje dag. När Corren kommer på besök är det ett tiotal boende som sitter och dricker kaffe.
– Nu är det så mörkt och tråkigt i de här lokalerna. Barackerna låter inte ljuset komma fram och de skymmer utsikten, säger Gunnel Peterson.
Hon säger sig också ha förståelse för att byggjobbarna måste ha någonstans att vara. Men sättet det gick till på ogillar hon.
– Det är på sin plats om vi får en ekonomisk kompensation. Kan man verkligen sätta upp barackerna utanför våra fönster? När det finns plats överallt här, undrar Gunnel Peterson.
"Tagna på sängen"
För att få svar på den frågan möttes Stångåstadens representanter med HSB:s representanter på torsdagseftermiddagen.
– Vi är också tagna på sängen. Vi visste ingenting om var barackerna skulle placeras, säger Mats Persson, chef för nybyggnation på Stångåstaden.
Fredrik Hemmingberg, projektledare på HSB beklagar att hyresgästerna blev chockade och upprörda. Han har för avsikt att träffa de boende så snart som möjligt och förklara situationen.
– Det ser ut som att det finns plats överallt. Men vi äger inte hela parken. Och på den fria ytan i mitten ska vi ha en gigantisk jordhög om två veckor när vi börjar gräva för att bygga nya hus, förklarar Fredrik Hemmingberg och fortsätter:
– Vi har placerat barackerna på den enda lediga ytan i förhoppningen att detta ska skydda hyresgästerna mot en i snar framtid mycket rörig och stökig byggarbetsplats. Vi ska mötas och hitta lösningar så att ingen behöver titta in i varandras rum.
Vad säger du om en ekonomisk kompensation till hyresgästerna?
– Det får Stångåstaden ta ställning till. Men vi på HSB förklarar och löser det som vi kan, säger Fredrik Hemmingberg.