Bara hälften av de värst drabbade flyttar tillbaka

Ett år efter den förödande explosionen renoveras det fortfarande för fullt på Ådalagatan. I början av hösten är de värst drabbade lägenheterna klara för inflyttning igen – men bara hälften av de tidigare hyresgästerna kommer tillbaka. "Det finns olika skäl till det", säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

De 37 lägenheterna i Stångåstadens värst drabbade fastighet på Ådalagatan är inte inflyttningsklara förrän i oktober. De tio som vetter mot explosionsplatsen renoveras från grunden.

De 37 lägenheterna i Stångåstadens värst drabbade fastighet på Ådalagatan är inte inflyttningsklara förrän i oktober. De tio som vetter mot explosionsplatsen renoveras från grunden.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2020-06-04 18:00

Den 7 juni i fjol exploderade mellan 20 och 25 kilo dynamit på en stulen lådcykel i ett cykelförråd på Ådalagatan. Smällen hördes flera kilometer bort, men mirakulöst nog skadades ingen människa allvarligt.

De materiella skadorna blev däremot enorma.

Söndersprängda balkonger. Spruckna rörledningar. Rasade väggar. Söndersmulade innerdörrar. Takpannor som flög all världens väg. Fönster som krossades.

På Ådalagatan och intilliggande gator krossades totalt 500 fönster och över 200 lägenheter skadades. 191 av dem är Stångåstadens.

Hyresgästerna i 131 lägenheter kunde inte återvända hem efter sprängningen och fick evakueras. 69 lägenheter var evakuerade i mer än en vecka. Värst drabbades fastigheten på Ådalagatan 1 och 3. De 37 lägenheterna är inte inflyttningsklara förrän i oktober.

undefined
Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist berättar att renoveringsarbetet på Ådalagatan har flutit på utan problem. "Jag är imponerad av det engagemang alla medarbetare visat under processens gång och är stolt att vara en del av den företagskulturen."

När det är dags kommer flera av dem dock ha andra hyresgäster än före explosionen. Bara hälften väljer att flytta tillbaka till den hårdast drabbade fastigheten.

– Det finns olika skäl till det. En del tycker säkert att det är jobbigt att vara evakuerade i över ett år och har fått en ersättningslägenhet man trivs med eller valt något annat boendealternativ, säger Fredrik Törnqvist.

– Sedan tycker vissa att det är känsligt att komma tillbaka efter det som hände. Några av de som känner så har blivit lovade att få komma in i sin lägenhet och känna hur det känns innan de bestämmer sig för om de vill flytta tillbaka eller inte.

Ja, vilka reaktioner har du mött från hyresgästerna? 

– Det har så klart varit ett trauma för dem. Många sprang ut på gatan efter explosionen och lämnade allt. Telefoner, plånböcker, pass och reskassor. Sedan kom de aldrig in igen utan fick efter ett tag sina saker nedpackade. Det finns många öden i den här historien. Vi har gjort allt vi kan för att hjälpa till.

De som ändå väljer att återvända och de nya hyresgästerna kommer till något helt nytt, men ändå inte. Tanken är att det mesta på Ådalagatan ska se ut som tidigare, både in- och utvändigt.

– Vi återställer och återskapar. Men allt kommer ju så klart se nyare ut, säger Stångåstadens fastighetschef Michael Stenberg.

Renoveringsprojektet inleddes i september då polisen hävt sina avspärrningar. Efter inledande utredningar för att se hur omfattande skadorna var drog själva arbetet igång. Sedan dess har huskropparnas bärande konstruktioner förstärkts eller återuppbyggts och utvändigt är fasaden renoverad, taken omlagda och balkongfronterna fixade.

Invändigt återstår fortfarande en hel del jobb som ytskikt, snickerier, dörrar och inredning. Av de 37 lägenheterna i fastigheten renoveras tio från grunden, de som vetter mot explosionsplatsen. På torsdagen fick massmedia en guidad visning i en av dem.

– Det här är i den mest skadad husdelen. Här blir det total återuppbyggnad av innerväggar, kök och badrum, förklarar Michael Stenberg.

I många av de lägenheter som inte totalrenoverats har Stångåstaden ändå ordnat med nya fönster, nya ytskikt, nya vitvaror och nytt värmesystem.

– Explosionen orsakade fel även på el och värme, så det har funnits en hel del att byta ut. Vi hoppas att hyresgästerna blir nöjda när vi är klara, och det tror jag de blir, säger Michael Stenberg.

undefined
Stångåstadens fastighetschef Michael Stenberg har följt arbetet på Ådalagatan från nära håll hela vägen. "Jag ingick i den krisledningsstab som upprättades och det har varit fantastiskt att se hur folk ställt upp under hela den här resan."

Men smakar det så kostar det.

Slutnotan för att återställa och renovera allt i bolagets sammanlagt sju skadade fastigheter beräknas landa på cirka 75 miljoner kronor.

– Det är bruttokostnaden som innefattar akuta åtgärder, renovering och ombyggnad. Sedan är inte det Stångåstadens verkliga kostnad i slutändan. Vi kommer att få en stor del ersatt av försäkringsbolaget, säger vd:n Fredrik Törnqvist.

Enligt honom var det aldrig aktuellt att riva husen och bygga nytt istället för att renovera. 

– För det första har vi sparat mycket tid. Riva ned och bygga nytt hade tagit minst ett år längre. För det andra har vi sparat pengar. Att renovera kostar klart mindre.

Hur påverkas hyran?

– Inte alls. Det är samma hyra som om allt det här inte hade hänt, säger Fredrik Törnqvist som nu börjar se slutet av arbetet på Ådalagatan.

– Det är en väldigt stor händelse som jag hoppas att jag aldrig behöver uppleva igen. Det känns skönt att vi är på väg att gå i mål med hela kvarteret och att de sista hyresgästerna kan flytta in. Det blir en milstolpe.

Arbetet på Ådalagatan

De största renoveringarna som redan genomförts eller kommer att genomföras på Ådalagatan 1 och 3, den värst drabbade fastigheten:

Omläggning och förstärkning av taket.
Nybyggnad och förstärkning av delar av fasaden.
Förstärkning och återuppbyggnad av stommen (mot detonationsplatsen).
Återställning av balkonger.
Byte, lagning och justering av fönster.
Byte av hiss på Ådalagatan 1.
Helrenovering av tio lägenheter.
Nytt värmesystem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!