De flesta frön grodde inte över huvudtaget.
– Jättetråkigt att så få har klarat sig, säger Linköpings stadsträdgårdsmästare Lotta Johansson.
Globalt projekt
För exakt 70 år sedan föll atombomberna över Japan. Den 6 augusti drabbades Hiroshima och den 9 augusti Nagasaki, båda drygt 70 mil söder om Tokyo. Cirka 200 000 människor föll offer för kärnvapenattackerna, de flesta dog omedelbart eller efter några dagar eller veckor. Fortfarande dör överlevare i sviter efter bombanfallen.
Atombomberna blev inte bara en mänsklig katastrof. Det ansågs otroligt att något skulle kunna växa inom två mil från bombnedslagen på 75 år, men 175 träd överlevde. Det är från dessa så kallade Hibakuträd, som det på senare år startats ett världsomspännande projekt för att sprida deras avkommor över jorden som nya överlevarträd.
Linköping först
I höstas blev Linköping först i Sverige med att plantera frön från Hibakuträd tack vare ett initiativ av US-läkaren Kourosh Lotfi. Barn från förskolor i Tannefors bjöds in till Trädgårdsföreningen för att tillsammans med elever från Björkögymnasiet plantera var sitt frö. De fyra trädslagen – ginkgo, jujbe, persimon och japansk hackberry – var dock inte vad stadsträdgårdsmästare Lotta Johansson hade önskat sig.
– De är exoter och bara ginkgo är härdigt hos oss, säger hon.
Av de åtta plantor som klarat sig är sju ginkgo och en persimon. Det tar några år innan de är redo för en permanent växtplats, just nu står de på tillväxt i Trädgårdsföreningens växthus.
– Det viktigaste är att förskolorna som var med får var sitt träd liksom Björkögymnasiet och att någon gingko kan planteras i parken. Persimonen får vi ha i Tropikhuset.
En rad olyckliga omständigheter har bidragit till det dåliga resultatet. I Linköping fick fröna ligga för länge i växthusets fryshus, men även transporten till Sverige var behäftad med problem. Lotta Johansson skulle önska sig en andra chans och då med träd som kan överleva i svenskt klimat.
– Det vore roligt att kunna sprida Hibakuträd även till andra kommuner, bland annat har Gotland hört av sig, säger hon.
En ny chans
Kourosh Lotfi, som förmedlat fröna via sin kusin på FN:s forskningsinstitut i Hiroshima, är inte förvånad över det nedslående resultatet. Han berättar att frakten till Sverige stoppades av olika tullmyndigheter.
– Man får inte frakta levande växtmaterial hur som helst, men trots att vi hade alla tillstånd fick vi problem. Därför var vi oroliga för att fröna kunde ha blivit förstörda. Men jag ska undersöka om det går att få en ny omgång frön och kanske även någon planta. Det har gått att lösa till USA bara någon tar hand om den under resan, säger han.