I 16 år pågick sökandet efter dubbelmördaren. För första gången i svensk polishistoria användes metoden DNA-släktforskning. Journalisten Anna Bodin på Dagens Nyheter var med på insidan och följde hur dubbelmordet på Åsgatan löstes. Genom en kollega fick hon kontakt med släktforskaren Peter Sjölund, så när han för första gången träffade polisen i Linköping var Anna Bodin med. Hon fick dyrt och heligt lova polisen att inte publicera något förrän allt var klart. Det tog ett år, men sedan kunde hon publicera berättelsen om hur den största utredningen efter Palme-mordet fick sitt slut.
När polisen skulle gripa den misstänkte gärningsmannen Daniel Nyqvist på morgonen den 9 juni 2020 satt Anna Bodin beredd. Hon kände till gryningsräden. Allt som återstod var polisens meddelade om att gärningsmannen var gripen. Till slut fick hon godkännandet och ett års hemlighetsmakeri var över.
"Nu!" skrev Anna Bodin i redaktionskanalen. Nyheten spreds över landet och världen.
Hösten 2020 tog Anna Bodin tjänstledigt från Dagens Nyheter för att tillsammans med Peter Sjölund skriva boken om dubbelmordet. De har bland annat träffat familjen Ammouri, vars 8-åriga son Mohamad var gärningsmannens första offer. Familjen har tidigare ställt upp på intervjuer, men då har mamma Zeinab hållit sig i bakgrunden med sin sorg. Under arbetet med boken väljer hon till slut att berätta.
– När jag kontaktade dem så sa de först att de inte orkar träffa fler journalister, men för Peter, mannen som hittade mördaren ville de göra ett undantag. Vid de flesta tidigare intervjuer har det varit pappa Hassan som pratat, men nu deltog även Zeinab. Hon grät, men hon ville prata med oss. Det kostade henne ganska mycket förstod vi efteråt, men hon ville berätta och familjen ville att vi skulle skriva boken, säger Anna.
Familjen har upplevt fördomar från omgivningen, om att mordet skulle ha en koppling till familjen eller deras företag, men berättelsen rymmer både mörker och ljus.
– Familjen Ammouri har lidit och lider fortfarande bortom fattningsförmåga. Det är tungt att se, men det har också varit fint att se Zeinab och Hassans lilla barnbarn som är så lik sin morbror Mohamad. Deras lilla barnbarn som klättrade runt, studsade, skrattade och glittrade. Det fanns hopp också, säger Anna Bodin.
Anna Bodin tycker att det har varit tungt att gå in i gärningsmannens värld och se hur hans liv har sett ut.
– Han säger att det var tvunget att göras för att få sinnesro. När man sitter i tingsrätten och han säger det så ser jag Mohamads familj och särskilt hans mamma Zeinab. Man ser att de där orden bara skär sönder henne. Det var tunga dagar i tingsrätten.
Under arbetet med boken har Anna intervjuat rättspsykiatrikern Henrik Anckarsäter. Med honom har hon diskuterat det rättspsykiatriska utlåtandet. Rättspsykiatrikern ställer sig frågande till den diagnos som gärningsmannen fått och hur det kan påverka den särskilda utskrivningsprövningen, men Anckarsäter hann inte se boken publiceras. Tidigare under året avled han efter en längre tids sjukdom.
– Jag är jätteledsen för att han inte lever längre och det är jättetråkigt att han inte själv kan berätta mer om det här, men han förstod också att det kunde bli så här. Därför gav han sitt skriftliga tillstånd till publicering.
Boken "Genombrottet" ges ut av Norstedts förlag på fredag den 11 juni.