Baka finaltjejernas vinnarbulle

En ofylld liten vetefläta, penslad med aprikossockerlag. Det är Embla Ardells och Amanda Alins vinnarhopp när de på tisdag tävlar i Sveriges skolmästerskap i bakning.

Wienerbröden med choklad och apelsin är en av tjejernas favorit även om de segertippar veteflätan med aprikossockerlag.

Wienerbröden med choklad och apelsin är en av tjejernas favorit även om de segertippar veteflätan med aprikossockerlag.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2016-04-16 10:58

Embla och Amanda går på Ljunkans restaurang- och livsmedelsprogram, årskurs 3. Inriktningen är bageri och konditori. Som en av tio skolor i landet har Ljunkan gått vidare till finalen i Skolmästerskapen för bagare och konditorer. Finalen äger rum på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg på tisdag, den 19 april.

Mängder av bröd

– Inför uttagningen skickade vi in recept, filmer över hur vi jobbar och bilder såväl före som efter jäsning, berättar Rickard Rydén, bagerilärare på skolan.

Att det blev just Embla och Amanda som ska representera skolan är för att de anmälde sig till uppdraget.

Skolorna tävlar i tvåmannalag och det ska lagas mängder av bröd under finaldagen. Fyra sorters wienerbröd, fyra sorters bullar, både fyllda och ofyllda, fyra enkiloslimpor och 11 halvkiloslimpor i två olika utföranden.

Dessutom görs marsipantårtor och marsipanfigurer individuellt av varje tävlande.

Vilket av bröden är roligast att baka?

– Wienerbröden, som de här med choklad och apelsin. Men wienerbröd är också svårast, det är så mycket som kan gå fel om inte smöret och degen håller exakt temperatur.

Vilken av tävlingsbröden tror ni mest på?

– Veteflätan med aprikossockerlag. Den har en fin kardemummasmak och är så saftig. Ovansidan är penslad med en aprikossockerlag.

Är ni inte rädda för att bli tjocka i framtiden?

– Ha ha, jo lite. Man får passa sig noga. Inför tävlingen har det blivit lite väl mycket provsmakande . . .

Vad gör ni i framtiden?

– I sommar har jag jobb på Lanemos. Efter det vill jag lära mig så mycket jag bara kan inom yrket, helst här i Östergötland, säger Embla.

– Jag är på Östenssons i sommar, sedan vill jag jobba utomlands, svarar Amanda.

Är ni nervösa inför tisdagen?

– Ja, jättenervösa! Det blir värre ju närmare dagen man kommer.

Baka vinnarkandidaten!

Fördeg

500 g kallt vatten

100 g jäst för söta degar

50 g strösocker

760 g vetemjöl

Blanda alla ingredienser på låg hastighet i 3–4 minuter. Låt degen vila i degbunke 30 min.

Huvuddeg

860 g vetemjöl

380 g smör

190 g strösocker

100 g ägg, 2 st

30 g salt

30 g kardemumma

Tillsätt ovanstående ingredienser i fördegen. Blanda på lågväxel i 4 minuter. Knåda sedan degen i 10 minuter. När degen är klar ska man kunna dra i degen så att det bildas en tunn hinna. Degen ska vara blank och slät.

Låt degen vila i 10 minuter när den är färdigknådad, innan du formar den till bullar/flätor. Vila kan den göra på köksbänken. Strö lite vetemjöl på köksbänken innan du lägger degen där så klibbar den inte fast.

Använder du inte en degmaskin så får du dubbla blandnings- och knådningstiderna för att få en slät deg.

Kallt vatten används för att inte degen ska bli för varm när den knådas.

Aprikotering

100 g aprikossylt

25 g strösocker

25 g vatten

25 g citronsaft

Koka på svag värme tills den tjocknar.

Gör din fläta

• Dela degen i 50 grams bitar.

• Dela varje 50 gramsbit i 4 lika stora bitar. Rulla varje bit 10 cm lång.

• Lägg de fyra degbitarna med några centimeters mellanrum bredvid varandra. Bitarnas ena ände ska vara mot dig. Sedan följer du instruktionen nedan.

Korsa de mittersta trådarna, höger över vänster

Korsa de två trådarna till höger så att den yttre går under den inre. Korsa de två trådarna till vänster tvärtom, så att den yttre går över den inre.

Korsa de trådar som nu är i mitten, höger över vänster

Korsa de yttre trådarna som tidigare och fortsätt sedan att korsa de inre och yttre trådarna växelvis.

• Den färdig flätade degen ska sedan jäsa på bakplåt under handduk till dubbel storlek.

• Pensla degen med ett uppvispat ägg.

• Baka i 220 grader i ca 4–5 minuter.

• Direkt när flätorna tas ur ugnen så ska de aprikoteras. Detta för att de ska bli glansiga och behålla fukten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om