Embla och Amanda går på Ljunkans restaurang- och livsmedelsprogram, årskurs 3. Inriktningen är bageri och konditori. Som en av tio skolor i landet har Ljunkan gått vidare till finalen i Skolmästerskapen för bagare och konditorer. Finalen äger rum på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg på tisdag, den 19 april.
Mängder av bröd
– Inför uttagningen skickade vi in recept, filmer över hur vi jobbar och bilder såväl före som efter jäsning, berättar Rickard Rydén, bagerilärare på skolan.
Att det blev just Embla och Amanda som ska representera skolan är för att de anmälde sig till uppdraget.
Skolorna tävlar i tvåmannalag och det ska lagas mängder av bröd under finaldagen. Fyra sorters wienerbröd, fyra sorters bullar, både fyllda och ofyllda, fyra enkiloslimpor och 11 halvkiloslimpor i två olika utföranden.
Dessutom görs marsipantårtor och marsipanfigurer individuellt av varje tävlande.
Vilket av bröden är roligast att baka?
– Wienerbröden, som de här med choklad och apelsin. Men wienerbröd är också svårast, det är så mycket som kan gå fel om inte smöret och degen håller exakt temperatur.
Vilken av tävlingsbröden tror ni mest på?
– Veteflätan med aprikossockerlag. Den har en fin kardemummasmak och är så saftig. Ovansidan är penslad med en aprikossockerlag.
Är ni inte rädda för att bli tjocka i framtiden?
– Ha ha, jo lite. Man får passa sig noga. Inför tävlingen har det blivit lite väl mycket provsmakande . . .
Vad gör ni i framtiden?
– I sommar har jag jobb på Lanemos. Efter det vill jag lära mig så mycket jag bara kan inom yrket, helst här i Östergötland, säger Embla.
– Jag är på Östenssons i sommar, sedan vill jag jobba utomlands, svarar Amanda.
Är ni nervösa inför tisdagen?
– Ja, jättenervösa! Det blir värre ju närmare dagen man kommer.