Bahrams trädgård hjälper både blommor och människor

I T1 finns en trädgård där både blommor och människor kan växa. I den öppna verksamheten Hantverkshuset är Bahram Ram och hans kollegor både terapeuter och grillmästare.

Bahram ägnar sig åt alla möjliga saker på Hantverkshuset. En av hans inofficiella titlar är "trädgårdsmästare".

Bahram ägnar sig åt alla möjliga saker på Hantverkshuset. En av hans inofficiella titlar är "trädgårdsmästare".

Foto: Viggo Sievers

Linköping2023-08-06 17:00

I Hantverkshusets trädgård är det en fridfull stämning. Några besökare sitter och har en lugn konversation bland växterna och surret av humlor och bin kan höras när de åker runt i den rika växtligheten.

– Utan Bahram hade inget av det här varit möjligt, han är verksamheten, säger Beatrice Morris som är stamgäst hos Hantverkshuset i Linköping.

undefined
Beatrice Morris är en besökare hos Hantverkarhuset. Hon är tacksam för Bahrams insatser. "Utan Bahram hade inget av det här varit möjligt" berättar hon.

Hantverkshuset är en öppen verksamhet för vuxna med psykiska funktionsnedsättningar eller psykosociala svårigheter. Organisationen erbjuder aktiviteter, utflykter och arbetsträning till individer som annars kan ha svårt att göra sånt på egen hand. 

Bahram Ram är arbetsterapeut på Hantverkshuset, han hjälper till med flera saker för att stödja de människor som kommer till verksamheten för att få hjälp.

– Jag klipper hår på personer som har det svårt att orka ta sig till en frisör, jag hjälper också till med att anordna aktiviteter, bland annat är jag "grillmästare", säger Bahram Ram med ett stort leende. 

Men Bahrams största insats för hantverkshuset är trädgården. Bahram har sedan barnsben växt upp i en grön och lummig miljö.

– Min pappa var läkare, och hade en stor trädgård som upprätthölls. Det var nog där mitt intresse började. 

När Bahram kom till Hantverkshuset för 15 år sedan såg han genast en möjlighet att skapa glädje i verksamhetens uteplats.

– Innan stod det bara två tallar här, de var väldigt tråkiga. En tall höll till och med på att falla på huset, så vi fick ringa kommunen som kom och tog bort trädet. Då föreslog jag till chefen att vi skulle ha en trädgård här. 

– Trädgården är väldigt uppskattad bland våra besökare, jag tror den hjälper dem att finna ro och återhämtning.

Varje år planteras trädgården på nytt av Bahram och 15 besökare, det blir som en liten aktivitet.

– Det första två gångerna jag försökte få trädgården att växa misslyckades jag, det är något jag vill lära besökarna, att våga misslyckas.

– Många av de personer som kommer hit är otroligt rädda för att misslyckas, de försöker något nytt en gång och om det går dåligt ger de genast upp. Vi försöker pusha människor här.

undefined
Grönskan hjälper folk att återhämta sig, och ger en trädgårdskänsla till människor som annars kanske inte har tillgång till en trädgård.

Trädgården är en del av arbetet att försöka få besökare att våga göra mer, men det finns också andra saker som besökare kan syssla med. Exempelvis slöjd och arbetsträning.

– Det här arbetet betyder allt för mig, jag vill inte ens gå i pension, säger Bahram.

Bahram Ram visar upp en vallmo blomma i Hantverkshusets trädgård.
Bahram Ram visar upp en vallmo blomma i Hantverkshusets trädgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!