Bahá’íerna tillhör en religion med miljontals anhängare, i Iran är de förtryckta. Sedan 1979 har över 200 bahá'íer avrättats i landet. Behrooz är Bahá'í från Iran men kom till Sverige 1976.
– Situationen är fruktansvärd för bahá'íerna i Iran. Man skäms nästan över att vara människa. Det är bara för att de tillhör sin religion som de blir avrättade och fängslade, säger han.
Trots att förföljelsen fortfarande pågår så har det blivit lite bättre i landet, berättar Hans Bahlmann från bahá'í-samfundet i Linköping.
– Förföljelsen har tack och lov minskat. Man riktar in sig på ekonomiskt förtryck genom att stänga ner affärer, dra in tillstånd och förvägra bahá'í-ungdomar att studera. Bahá'í är den största minoriteten i Iran så det är hundratusentals som drabbas. Det är ekonomisk apartheid, säger han.
FN har kritiserat Iran för förtrycket, men det fortgår ändå. Under onsdagen ska Sveriges riksdag uppmärksamma bahá'íernas situation i Iran. Seminariet leds tillsammans med Utrikesutskottet och Svenska bahá'í-samfundet och det diskuteras också hur Sverige kan påverka den iranska regimen när det kommer till mänskliga rättigheter.
– Det är fantastiskt att den här möjligheten skapas. Vi säger inte att det viktigaste problemet i världen är Bahá'íernas situation i Iran men allt hänger ihop, vi är alla en mänsklig familj. Att belysa hjälper. Det värsta är att inte säga någonting för då kan folk fortsätta hur de vill, vi måste visa att vi ser och hör, säger Hans.
Bahá'í utvecklades i det shiamuslimska Iran under 1800-talet. Grundstenar är enhet och acceptans för olika religioner. Medlemmarna är förbjudna att tillgripa våld förutom i självförsvar i en nödsituation, att attackeras av religösa skäl anses inte vara en nödsituation. De tror även att religion och vetenskap måste gå hand i hand.
– Bahá'í är andligt detsamma som många andra religioner och vi ser inga motsättningar mellan religionerna. Men Bahá'í innehåller principer som passar i tiden, som jämlikhet mellan könen och internationell fred, säger Behrooz.
Trots att Bahá'í är världens näst mest spridda religion efter kristendomen så finns det få Bahá'íer i Sverige. Det beräknas finnas runt 1000 vuxna utövare i landet. I Linköping finns det bara 20.
– Vi är ganska få i Sverige över lag. Jag tror att de flesta aldrig hört talas om oss. Vilken bild man har av oss beror på vad man själv har för bakgrund. Vi kan nog uppfattas som intressanta för att vi accepterar alla religioner, men också lite flummiga, säger Hans.
Hans och Behrooz vill informera världen om detta problem så att Iran kan börja respektera Bahá'íernas mänskliga rättigheter.
– Vi är faktiskt ganska hoppfulla, säger Hans.
Enligt Bahá'í är samhället i dag snedvridet och materialistiskt, samtidigt som tiden är kommen för mänsklighetens enande. Enligt religionen sker två processer i världen just nu. Nedbrytning av gamla strukturer och förhållanden och uppbyggandet av nya strukturer som ska ena världen globalt.
– Nedbrytningen kan vara smärtsam, det är ett krig som pågår, säger Hans.
Bahá'íerna liknar denna process med mänsklighetens utveckling från adolescens till vuxenhet. Vi är tonåringar som försöker hitta vägen i en turbulent verklighet. Men lika lite som en tonåring kan undvika att bli vuxen så kan mänskligheten stanna i detta stadium.
– Det gamla tankesättet att man kan klara sig ensam fungerar inte längre, säger Behrooz.