Fettisdagen får vänta - här är semmelsäsongen igång

I över 30 år har Linds bageri traditionsenligt börjat försäljningen av semlor redan på annandag jul. I år är inget undantag och dagligen säljs hundratals semlor till Linköpingsborna.

Frida Björk, Virginia Suomela,  Maria Lindell, Magnus Olsson, Julie Olsson har bakat ett par hundra semlor under dagen.

Frida Björk, Virginia Suomela, Maria Lindell, Magnus Olsson, Julie Olsson har bakat ett par hundra semlor under dagen.

Foto: Jesper Friman

Linköping2023-12-28 13:47

Att börja sälja semlor så här långt innan fettisdagen, som nästa år infaller 13 februari, är dock inte helt okontroversiellt. I mitten av 1900-talet bötfälldes de bagare som man ansåg vara för tidiga med semlorna. Någon större kontrovers från konservativa semmelätare har dock inte ägaren Magnus Olsson märkt av.

– Majoriteten är oerhört positiva. Det är ett väldigt uppskattat bakverk som många längtat efter. Men sen finns det också en del som tycker att det är alldeles för tidigt att börja sälja nu. De negativa reaktionerna är hårda men hjärtliga skulle jag säga.

Trots sina historiska anor är semlan väldigt trendkänslig, där det i princip varje år är minst ett par säregna semlor som får stor medial uppmärksamhet. 

Vilken är den mest udda semlan ni har sålt?

– Prinsessemlan var lite speciell tycker jag. Med marsipan istället för bullen.

– Vi hade en sån där semmelwrap också. Den var också lite galen, fyller kollegan Maria Lindell i.

undefined
Semlorna är en viktig inkomstkälla för bagerierna, förklarar Magnus Olsson.

Magnus och Maria hymlar inte med att de gillar att ta ut svängarna.

– Med start nästa vecka drar vi igång "Veckans semla" med en ny smak varje vecka. Tidigare år har vi kört bland annat nutellasemlor, citronsemlor, blåbärssemlor och en massa andra varianter, säger Magnus Olsson.

Ännu har dock ingen semla rått på den gamla klassiska. Det är fortfarande den som uppskattas mest av kunderna. Efter ett visst experimenterande genom åren anser Magnus att de fått fram den bästa semlan.

– Ibland har vi kört med bitar i mandelmassan. Vissa älskar det, men det är många som inte gillar det. Så de sista åren har vi valt en slät mandelmassa. Men främst är bullarna viktiga. Att det är en mjuk och fluffig bulle med kardemumma. Det är den viktigaste förutsättningen för en god semla.

undefined
Julie Olsson hjälper till pappa Magnus i bageriet.

Magnus Olsson uppskattar att de brukar sälja ett par hundra semlor per dag under denna tiden på året. På fettisdagen ökar det till ett par tusen över disken. Detta gäller dock endast konditoriet på Lilla torget. I fabriken i Hackefors, som massproducerar till bland annat butiker, räknar han med att de producerar ungefär 60 000 semlor på fettisdagen.

– Det smög igång nu på annandagen. Och sen ökar det hela tiden, varje vecka fram till fettisdagen och då planar det ut. Det är tyvärr en ganska kort säsong i år, då fettisdagen är rätt så tidigt. Så det var betydligt bättre förra året. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!