Här satsar bagarna – på amerikanska grillkvällar: "Ball grej"

Grillkvällar som i amerikanska södern – det är Malmslättsbagarna på Öhrberg och Laveryds bageris nya satsning på fredagar. "Vi vet inte riktigt vad vi har gett oss in på", säger David Laveryd.

David Laveryd och Emil Öhrberg tror inte att en liknande satsning hade fungerat i de centrala delarna av Linköping. Detta bland annat då det enligt dem är enklare att stå på god fot med grannarna i ett mindre samhälle.

David Laveryd och Emil Öhrberg tror inte att en liknande satsning hade fungerat i de centrala delarna av Linköping. Detta bland annat då det enligt dem är enklare att stå på god fot med grannarna i ett mindre samhälle.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-05-31 08:45

Nyheten i korthet

  • Öhrberg och Laveryds bageri i Malmslätt bjuder in till barbequekvällar på fredagar, en satsning som är ganska unik i sitt slag i Sverige.
  • Bageriet har byggt upp en servering i sin bakgård där de serverar barbequemat från egna grillar, inspirerade av den amerikanska södern.
  • Trots vissa utmaningar, som att få alkoholtillstånd, är kunderna ”superhypade” inför öppningen. Eventuellt överblivet kött planeras att användas i bageriets mackor och grytor.

På Öhrberg och Laveryds bageris bakgård i centrala Malmslätt har det under våren arbetats febrilt med att bygga upp en servering där det kommer serveras barbeque-mat från egenbyggda grillar. Under fredagen öppnar de upp för sina första gäster.

– Jag tycker att det är en jävligt ball grej. Det är ganska enkelt. Enkelt och bonnigt. Inte något lull-lull, utan goa grejer och trevlig stämning. Vi har märkt att efterfrågan på käk är stor, säger Emil Öhrberg.

undefined
Flera av stammisarna till bageriet har länge varit militärpersonal från närliggande Malmen. Emil och David tror inte att den kundbasen blir mindre i och med bbq-satsningen, snarare tvärtom.
undefined
Förutom Texas beskriver de även matkulturen i North Carolina som ett föredöme.

Inspirationen till både restaurangen, men även hela estetiken, kommer föga förvånande från den amerikanska södern. Med en varierande meny som bland annat kommer innehålla brisket, St Louis ribs, kyckling och olika korvar, tillsammans med enklare tillbehör förklarar duon att de vill förmedla en känsla av Texas. Bland annat genom den södern-förknippade bluegrass-musiken som kommer strömma från högtalarna.

– Östergötland är lite Sveriges Texas. Det är lite "outlaw". Men sen vill vi sätta en lokal twist på det. För vi är inte USA, utan vi är ju i Sverige. Vi får försöka hitta Sveriges motsvarighet till rednecks helt enkelt, förklarar Emil Öhrberg och fortsätter.

– En sån här renodlad barbeque tror jag inte finns i Östergötland. Det närmsta är väl Stockholm och sen finns det ett ställe i Skövde som har liknande utstyrsel. Många restauranger försöker få samma långbakade grej i sina ugnar men vi vill åt helheten.

undefined
I nuläget finns det inga planer på att ha igång serveringen flera dagar än på fredagar, förklarar Emil Öhrberg. Detta då förberedningen och tillagningen av köttet är väldigt tidskrävande. Samtidigt som kärnverksamheten förblir bageridelen.
undefined
Majoriteten av köttet kommer från svenska gårdar. Men då man i Sverige inte föder upp så feta kor som krävs för brisket, är detta kött importerat från utlandet.

Vad säger era stammisar om satsningen?

– Alla är superhajpade. De frågar hela tiden när vi öppnar.

David fyller i:

– Ja, det är nästan lite oroväckande. Vi vet inte riktigt vad vi har gett oss in på än. Det får vi se på fredag. 

Kan tänka mig att det är en ganska rejäl satsning även ekonomiskt?

– Jo, men det är klart. Det är alltid läskigt att kasta sig ut i blindo. Men samtidigt gäller det att bara köra. Vi har ju såklart räknat på det tusen gånger. Som småföretagare får man göra mycket själv.

undefined
Duon har tagit hjälp av flera lokala pensionärer som fått fria tyglar i utformningen av serveringen.
undefined
En av dem är Pål Rydberg som här håller på att bygga upp en av serveringens sittplatser av gamla kyrkbänkar från närliggande Kärna kyrka.

Bageriet har under de senaste dagarna gått en kamp mot klockan gällande alkoholtillståndet. Under torsdagen, med en dag till öppning, blev de till slut beviljade och kommer kunna servera starköl och andra alkoholhaltiga drycker till maten.

Emil och David drog igång Öhrberg och Laveryds bageri i början av 2022. Det köttet som eventuellt blir över efter fredagarna förklarar de att de hoppas kunna använda till bland annat mackor och grytor i bageriet.

Karta: Öhrberg Laveryd Bageri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!