Badsjö eller park på Tinnis – då tas beslutet

Badsjö eller park på Tinnis? När frågan var het sommaren 2019 verkade badsjö till slut vara det som gick segrande ur alla diskussioner. Men det var då.

Badsjö eller park på Folkungavallen? Den frågan kan få ett svar i höst när beslut ska tas.

Badsjö eller park på Folkungavallen? Den frågan kan få ett svar i höst när beslut ska tas.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-04-20 20:39

Nu har det gått två år sedan. Tinnis är stängt och de sista dropparna badvatten tömdes ur badsjön 2019. Fokus har istället legat på simhallsbygget som framskrider och ska, enligt planerna, stå klart nästa höst.

Så hur blir det med Folkungavallen? I dagsläget finns tre förslag. Två innehåller någon form av bad, det tredje en park. Beslutet tas i höst.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att samtliga partier ska ha representanter i en grupp som tittar närmare på frågan. 

– Det här är en fråga som kommer att leva under flera mandatperioder, därför är det viktigt att vi kan ha en politisk samsyn kring hur vi ska utveckla det här området, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Enligt Niklas Borg är förslaget en idé som han diskuterat med kommunstyrelsens presidium där Denise Cassel (KD) och Kristina Edlund (S) också ingår.

– Vi vill undvika en liknande situation som den med simhallsbygget där tagna beslut revs upp, säger han.

I beredningen, som ska ledas av Stefan Eriksson (M), sitter också Mari Hultgren (S), Muharrem Demirok (C), Gunnar Broman (L), Denise Cassel (KD), Jörgen Ring (SD), Rebecka Hovenberg (MP) och Eva Lindblad (V).

Vågar inte Alliansen riskera att behöva ta ett impopulärt beslut på egen hand?

– I förslagen som finns är ett förslag med badsjö, ett med ett badlandskap och ett utan bad och jag tror att vi har allt att vinna på att hitta en bred överenskommelse. Inte för att jag tror att det blir ett jobbigt beslut, utan för att jag sett att det finns goda förutsättningar för att komma överens.

Skillnad i kostnad mellan de tre alternativen är i sammanhanget inte jättestor. Som mest kan det, enligt beräkningar, röra sig om skillnaden mellan cirka 400 miljoner eller 500 miljoner.

I den kostnaden ingår inte bara eventuell badsjö, det handlar också om hur man ska hantera Tinnerbäcken och hur den ska ta ledas ner till Stångån.

 – Tinnerbäcken måste upp i dagen för att klara av stora vattenmängder och då måste man lyfta både Hamngatan och Snickaregatan för att leda bäcken under. Där handlar det om stora investeringar, säger Niklas Borg,

Mari Hultgren (S), säger att S inte ser något alternativ till en badsjö. Men tycker inte att den uppfattningen blir ett hinder i ett beredningsarbete.

– Nej, vi går in i det här arbetet nu, och så här långt har vi uppfattat att Linköpingsborna vill ha en badsjö, säger hon.

Karta: Folkungavallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!