Fortfarande ingen rullstolsramp vid Sandviksbadet

Att offentliga badplatser ska tillgänglighetsanpassas för personer med funktionsnedsättning ligger i kommunens ansvar. Men vid Sandvik har kommunen sedan våren inte ersatt den trasiga rampen som rullstolsburna använder.

"Jag blir både förbannad och ledsen eftersom det är kommunala skattepengar det handlar om", har campingvärd Joakim Carlsson sagt tidigare i vår om problematiken med rullstolsrampen.

"Jag blir både förbannad och ledsen eftersom det är kommunala skattepengar det handlar om", har campingvärd Joakim Carlsson sagt tidigare i vår om problematiken med rullstolsrampen.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2022-07-28 11:00

För drygt ett år sedan uttryckte ansvariga på Sandviks camping sin frustration över en ramp som hade blåsts isär. Något som hindrade rullstolsburna badgäster från att ta sig till och från vattnet. Dessutom föreslog campingens ansvariga att kommunen skulle bygga en spång för att rullstolsburna ska ta sig till rampen lättare.

undefined
Rampen blåste isär på nationaldagen 2021.

Kommunen tog tag i problemet och reparerade rampen. Men sedan glömde man att dra upp den i höstas – vilket gjorde att rampen förstördes av is under vinterhalvåret.

undefined
När kommunen glömde att dra upp rampen i höstas blev rampen förstörd av isen.

Flera månader har gått, badsäsongen är i full gång men problemet har inte åtgärdats.

– Nu är sommaren här och de flesta kan bada vid kommunens badplatser. Men för personer med rörelsehinder är möjligheterna starkt begränsade då det saknas anpassningar vid de flesta av kommunens badplatser, skriver Besviken badgäst i en insändare och begär en förklaring.

Den 26 juli besökte vi Sandviks badplats. En brygga fanns på plats, men ingen rullstolsramp hittades nära handikapptoaletterna, där den gamla rampen var placerad.

Istället hittades delar av den nedmonterade rullstolsrampen placerade i en hög på gräsmattan nära stranden.

undefined
"Det uppstår återkommande sättningar och skador av rampen på grund av den vindutsatta placeringen i den långgrunda viken", meddelar leverantören.
undefined
Den nedmonterade rullstolsrampen juli 2022.

Vi frågar kommunen varför det inte har åtgärdats.

– I dagsläget vet jag inte varför rampen inte har åtgärdats, men jag ska undersöka detta och ber därför att få återkomma, skriver Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef, Kultur- och fritidskontoret, i ett mejl.

Någon dag senare återkommer kommunen med ett svar.

– Jag beklagar att rampen inte har kommit på plats i Sandvik såsom vi planerade. Linköpings kommun erbjuder ytterligare två badplatser med ramp för rullstolsburna badare, Svartåfors i norr och Viggeby i söder. I väntan på att vi får rampen på plats i Sandvik, hänvisar vi till dessa två badplatser eller till Tinnerbäcksbadet, meddelar Hagström.

undefined
"Jag ber om ursäkt till alla som drabbats på grund av att vi inte lyckats få ordning på rampen i Sandvik", skriver Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef, Kultur- och fritidskontoret.

Enligt leverantören av rampen uppstår det återkommande sättningar och skador på grund av den vindutsatta placeringen i den långgrunda viken.

Linköpings kommun planerar trots allt en återkomst för rampen i Sandvik senast till sommaren 2023, under förutsättning att det går att hitta lösningar som håller över tid. Parallellt med detta undersöker kommunen placering av ytterligare en ramp för att tillgängliggöra fler badplatser.

ALM

Tillgänglighet på allmänna platser, ALM

När man anlägger nya allmänna platser och områden ska de göras tillgängliga och användbara. Det gäller till exempel gator, torg, parker, fritidsområden och friluftsbad. Reglerna finns i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga på allmänna platser och inom områden för andra anläggningar än byggnader (BFS 2011:5 ALM 2).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!