Bad polisen om skjuts – döms för brott

Den 24-årige mannen gick fram till en polisbil och frågade om skjuts hem. Det fick han anledning att ångra för nu har han dömts för ringa narkotikabrott.

En 24-årig man döms för att ha innehaft en mindre mängd ecstasy.

En 24-årig man döms för att ha innehaft en mindre mängd ecstasy.

Foto: Arkivbilder

Linköping2019-12-14 12:00

Händelsen inträffade den 17 augusti i år på Hamngatan i Linköping. 24-åringen var på väg hem när han fick syn på en polisbil. Han gick fram till polisbilen och frågade skämtsamt om han kunde få skjuts hem. Det hela tog dock en vändning som 24-åringen inte verkar ha räknat med. 

Poliserna noterade att 24-åringen var svettig och blank i ögonen och misstänkte att han kunde vara påverkad. Vid en visitation hittade poliserna två påsar i 24-åringens bakficka. Pulvret visade sig vara 1,48 gram MDMA – en drog som också kallas för ecstasy. 24-åringen åtalades för ringa narkotikabrott. 

Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekade mannen till brott. Han påstod att han hade tagit emot de bägge påsarna en timme innan han kom i samspråk med polisen. En "bekant till en bekant" skulle ha gett honom påsarna utan att tala om vad de innehöll. 24-åringen förklarade för rätten att han inte trodde att påsarna innehöll något olagligt. Vad påsarna innehöll hade han ingen aning om – och "brydde sig inte särskilt mycket heller". 

Linköpings tingsrätt har nu dömt 24-åringen för ringa narkotikabrott. Enligt domstolen talar omständigheterna för att 24-åringen visste vad påsarna innehöll. Och om han inte visste vad påsarna innehöll var han i varje fall likgiltig till att det rörde sig om narkotikaklassat preparat, skriver tingsrätten i domen. 

Som straff ska 24-åringen betala 80 dagsböter på sammanlagt 27 200 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!