Strax efter lunch måndagen den 4 januari utbröt en kraftig brand i en villa utanför Linghem.
En man och en kvinna, båda i 70-årsåldern, befann sig i huset när branden startade. Kvinnan lyckades ta sig ut och fördes till sjukhus med lindriga skador, men mannen avled i villabranden.
Flera, av varandra oberoende källor, har hört av sig och berättat att Räddningstjänstens beredskap varit under all kritik under jul- och nyårshelgen.
Skyddsombudet Mathias Lagerman bekräftar att heltidsstationerna i Linköping har varit kort om folk. Det gjorde att det var färre brandmän än vanligt i den första enhet som kom till villabranden utanför Linghem.
Enligt uppgifter – som bekräftas av Mattias Lagerman – beordrades en fordonsmekaniker, utan brandmannautbildning, att hastigt följa med för att täcka upp den bristande bemanningen.
Efter en snabbkurs i brandbilen fick mekanikern sedan i uppgift att dra slang.
– Det var en imponerande insats av honom. Men det säger en del om bristen på personal, säger Lagerman.
Under cirka tolv minuter var två brandmän och ett befäl ensamma på platsen. I normala fall ska en heltidsstation skicka sex personer – fem brandmän och ett befäl – i en första enhet.
– Normalt har vi med oss en tankbil och en släckenhet som tillsammans ger oss 13 kubik vatten. Vid det här tillfället hade personalen tre kubik under de första minuterna. Det är viss skillnad.
Trots att brandmännen på pappret inte får gå in i byggnaden om de är färre än fyra brandmän och ett befäl, gjorde personalen på plats flera försök att ta sig in i huset för att rädda mannen.
– Enligt reglerna skulle de ha stått och iskallt tittat på när den här mannen brann inne. Men vem gör det? Som brandman vill du inget hellre än att rädda liv. Ingen skugga ska falla på dessa personer. De försökte göra skillnad.
När förstärkningen från Lambohov anlände var det försent. Huset var då övertänt och styrkorna hade ingen möjlighet att inleda någon säker räddningsinsats.
– Att vi är kort med folk sätter personalen i en extremt utsatt situation, säger Mattias Lagerman.
Det går inte att svara på om mannens liv hade gått att rädda om styrkan varit fulltalig från första stund.
– Det är jättesvårt. Det man kan säga är att med mer personal och fler resurser hade vi åtminstone kunnat gjort ett ärligt försök.
Att Linköpings två heltidsstationer varit ovanligt dåligt bemannade beror på ett covid-19-utbrott bland personalen strax före jul – något vi skrivit om tidigare. Åtminstone 30 brandmän insjuknade. För att stoppa smittspridningen valde ledningen att inte ta in övertidspersonal för att på så sätt undvika att personalgrupper blandades.
Kanslichef Mikael Skoog manade vid årsskiftet till lugn.
"På vissa pass kommer vi inte att vara fullbemannade. Men man ska inte känna sig orolig, vi kommer att komma", sade han i artikeln som publicerades 1 januari, tre dagar före dödsbranden.
En person, med god insyn i organisationen, säger sig aldrig tidigare ha hört att personalstyrkan varit så liten som runt nyår.
– Det är ett haveri. Att dessutom ljuga för media och allmänheten och påstå att beredskapen är god – vad är syftet med det?
En annan person kallar Skoogs uttalande för ett spel för galleriet.
– Det äldre paret fick inte det skydd de betalar för och man utsätter brandmännen för en extrem situation.
Räddningsstationerna i Linköping kan ta hjälp av länets övriga kommuner vid behov.
Men vid många bränder, bland annat den utanför Linghem, är förstärkningen för långt bort, menar Lagerman.
– Filmerna från hjälmkamerorna visar att villan brinner ned på 20–25 minuter. När Norrköpings styrkor kom till platsen var det försent. Hela andemeningen med att ha en räddningstjänst är att vi ska vara snabbt på plats.
Han förstår att det var svårt för ledningen att få ihop bemanningen efter covid-19-utbrottet, men tycker att de borde ha vidtagit fler förebyggande åtgärder.
Till exempel kunde man ha placerat en enhet från Norrköping närmare Linköping. Tydligare instruktioner från cheferna är även något personalen har saknat.
– Man drog ned på bemanningen utan att tydligt förmedla hur vi på golvet ska prioritera vilka larm vi ska åka på.
Mathias Lagerman har, i sin roll som skyddsombud, lämnat in en så kallad 6:6.a-anmälan. Arbetsgivaren är nu skyldig att utreda den senaste tidens arbetsmiljö. Arbetsgivaren har även i sin tur anmält den höga smittspridningen till Arbetsmiljöverket.