Myrstigen i Linköping består av en radhuslänga från 1956 med sju hushåll. I ena änden bor Eva och Hans Ragnarsson, med en källare som gränsar till en gemensam tvättstuga och förråd. Det var där problemen började, midsommaren 2016.
Eva och Hans var bortresta när de blev uppringda av sitt larmföretag, som berättade att strömmen gått hemma hos dem. När de kom hem möttes de av en fruktansvärd syn – och framför allt stank. Avloppsvatten hade vällt upp från golvbrunnarna och bildade en decimetertjock sörja på golvet. Jordfelsbrytaren hade brutit strömmen.
– Vi hade just renoverat källaren, men nu fick den totalsaneras och renoveras igen. Det luktade på övervåningen också, men som tur var så var det ju sommar och vi kunde ha dörrar och fönster öppna, berättar Eva.
Felet visade sig ligga i Rådjursvägen, där avloppet från Myrstigen och intilliggande gator mynnar ut. Där hade det blivit stopp och när det regnade kraftigt trycktes spillvatten upp i brunnarna på Myrstigen. Tekniska verken tog på sig skulden, betalade självrisken och lovade att undersöka saken.
Senare samma år inträffade ännu en översvämning. Då upptäcktes den omedelbart och skadorna kunde begränsas. Men sent i torsdags kväll var det dags igen.
– Vi var fyra grannar som stod i hällande regn och skovlade ut toavatten rakt på gräsmattan, för att det inte skulle sprida sig i fastigheten. Obeskrivligt vidrigt toavatten. Sedan kom spolbilen från Tekniska verken och tog över, berättar Johannes Zeiler som är sekreterare i Myrstigens ekonomiska förening.
De boende på Myrstigen är noga med att betona att de inte är i konflikt med Tekniska verken. Men problemen måste åtgärdas – nu.
– Det är en olustig känsla att veta att det här kan hända igen så fort det regnar kraftigt, säger Eva.
Anna Lövsén är Tekniska verkens affärsområdeschef för vatten och avlopp. Hon berättar att man efter översvämningarna 2016 filmade ledningen och hittade en svacka på Rådjursvägen där material samlades.
– Det vi gjort sedan dess är att spola ledningen här varje kvartal. Vi räknade med att den åtgärden skulle räcka. Men nu kommer vi att filma igen och ha kontakt med de boende för att se vad vi kan göra, säger hon.
Enligt Anna Lövsén bestod stoppet den här gången av våtservetter och plast.
– Det ställer till stora problem när man spolar ner saker i toalettstolen som inte ska vara där, säger hon.