Avgifter har skrämt bort studenter

Antalet internationella studenter har minskat med över 35 procent på Linköpings universitet.

Foto:

LINKÖPING2013-01-06 20:42

Anledningen är de två år gamla studieavgifterna som tvingar utomeuropeiska studenter att betala sina egna studier.

Det nyligen nedlagda och omorganiserade Högskoleverket konstaterar att 38 100 utländska studenter läste på landets drygt 30 universitet och högskolor under läsåret 2011/2012.

Över var tredje

Det motsvarar en nationell minskning med 29 procent jämfört med läsåret 2010/2011, där främst de mindre högskolorna tappade en majoritet av sina internationella studenter.

Linköpings universitet noterade 1 391 utländska studenter förra läsåret, vilket är 765 färre jämfört med läsåret 2010/11. En minskning med omkring 35 procent.

Masterstudenter

Den stora majoriteten som har valt att avstå från att betala sina studier i Linköping och Norrköping är utomeuropeiska masterstudenter.

Eva Lena Rodriquez är projektledare för marknadsföringen av universitetets internationella program och konstaterar på universitetets hemsida:

– Vi har få universitetssamarbeten utanför Europa och gjorde i stort sett ingen marknadsföring av sina utbildningar inför första året med avgifter.

Marknadsföring

En annan förklaring till tappet är enligt Rodriquez:

– Vi tog tidigare emot en hel del studenter som sökt till mer kända svenska universitet i första hand men som inte kom in där. Nu kommer det ju mycket färre utomeuropeiska studenter och då får de plats på sina förstahandsval.

För att vända strömmen krävs en intensifierad internationell marknads-föring vid rekryterings-mässor och fler akademiska utbyten med lärosäten utan-för Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om