Avfallstaxan höjs kraftigt i Linköping

Tekniska verken vill höja avfallstaxan i Linköping med nio procent vid årsskiftet – och på sikt planeras fler höjningar.

Om höjningarna klubbas i kommunfullmäktige kostar sophämtningen nästa år cirka 2 000 kronor för ett genomsnittligt villahushåll.

Om höjningarna klubbas i kommunfullmäktige kostar sophämtningen nästa år cirka 2 000 kronor för ett genomsnittligt villahushåll.

Foto: Arkiv/Tekniska verken

Linköping2021-09-22 09:26

För en genomsnittsvilla med 190-literskärl skulle den föreslagna höjningen innebära att årskostnaden stiger från 1 816 kronor till 1 980 kronor. 

Dels är det den fasta avgiften som ska höjas från 864 kronor till 942 kronor om året, dels avgiften per kilo som höjs från 3,07 kronor till 3,35 kronor. Ett villahushåll kastar cirka 310 kilo per år.

Tekniska verken lägger nu fram förslaget till kommunfullmäktige, där beslutet ska fattas senare i höst.

Tekniska verken redogör för flera faktorer som gör att avfallshanteringen blir allt dyrare. Skatten på avfall som förbränns höjdes i år till 100 kronor per ton och nästa år höjs den ytterligare, till 125 kronor per ton. Dessutom har utsläppsrätter för koldioxid blivit dyrare.

Under nästa år ska kommunen också ta över ansvaret för insamling av returpapper, inklusive tidningar, något som tidigare legat på producenterna.

undefined
Dyrare utsläppsrätter och skatt på avfall som förbränns – det är två av orsakerna till att Tekniska verken vill höja avfallstaxan för Linköpingsborna.

Tekniska verken skriver att Linköping även efter höjningen har en låg taxa i jämförelse med andra östgötakommuner och att verksamheten trots höjningen kommer att gå med underskott. På sikt är tanken att avgifterna ska höjas ännu mer så att de täcker kostnaderna för avfallshanteringen.

Under 2022 planerar Tekniska verken att öka öppethållandet vid återvinningscentralerna, med bland annat mer söndagsöppet. En ny, förbättrad app är också på gång, liksom en informationskampanj för att minska mängden mat- och restavfall. Målet är att avfallsmängden 2025 ska vara 25 procent mindre än vad den var 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!