Katten har ofta ovanan att jaga och leka i diken och vägkanter utan hänsyn till trafiken. Hur många djur som skadas och dödas på våra vägar är det ingen som vet, eftersom det inte finns någon rapportskyldighet till polis och markägare, som vid exempelvis viltolyckor.
Bilen får vid en lättare kollision i regel inga plåtskador, och därför är det vanligt att föraren fortsätter färden, utan att stanna. Katten är mjuk, och bilen är hård. Men en katt klarar ofta mer än man tror. Det är väl därför som katten sägs ha nio liv.
-- Det händer att bilägare kommer hit med katter som är påkörda. Är man djurvän och katten är skadad gör man det, säger Tina Nord på Norsholms djurvårds-center.
Är det djurägaren som lämnar in katten och djuret är försäkrat finns inga oklarheter. Katten får den vård som behövs, och ägaren får betala en självrisk, beroende på vilken försäkring man tecknat. Men det många inte känner till är att bilförsäkringen kan täcka veterinärkostnaderna.
-- Trafikförsäkringen kan ge ersättning på en kvarts basbelopp, det vill säga upp till 10 000 kronor. Men försäkringsärenden med katt inblandad är ovanliga. Det handlar mest om påkörda jakthundar, säger Anders Karlsson, som är skadechef på Östgöta Brandstodsbolag.
Om ett okänt fordon kör på din katt kan du få ut en högre ersättning. Då träder Trafikskadeförsäkringen in, och det görs då en vållandebedömning.
-- Man tittar bland annat på vem som är vållande till olyckan. Om vägen går genom en öppen terräng, och det är god sikt, är kanske inte bilisten vållande till olyckan. Men föraren kan också ha varit ovarsam vid olyckstillfället. Sådana här ärenden är alltid svåra, och avgörs från fall till fall.
Men det är inte alldeles gratis att använda trafikförsäkringen vid sådana här trafikskador. Föraren får nämligen betala en självrisk på 1 000 kronor.
Men det kanske djurägaren gärna betalar.