Attraktiva jobb i utlandet hotar svensk välfärd

Nästan åtta av tio välutbildade svenskar kan tänka sig att flytta från Sverige för att arbeta.

LINKÖPING2012-07-04 15:34

En vilja som kolliderar med Sveriges växande behov av att behålla erfarenhet och kunskap inom landets gränser.

Lusten att flytta utomlands redovisas i en rapport som marknadsundersökningsföretaget Sifo tagit fram i samarbete med Linköpings universitet. Rapporten presenterades under Almedalsveckan I Visby.

Arbeta i välfärden

Sveriges behov av kompetensförsörjning syns bland annat i att välfärdssektorn behöver nyanställa 420 000 personer fram till år 2020.

Personer med utbildning, arbetslivserfarenhet och internationell kompetens. Personer som till 76 procent kan tänka sig ett jobb i andra länder.

Öppenhet och mod

Katarina Önell på Sifo har arbetat med rapporten och konstaterar i en kommentar att den inställningen "skapar spännande utmaningar och öppnar för en kreativitet i jobbet som majoriteten söker":

- Det krävs allt mer öppenhet och mod bland chefer och medarbetare för att nyttja och prova kompetens på nya sätt samt att arbeta mer flexibelt, individanpassat och på olika former av distans.

Akademiernas roll

Storstadsregionerna lockar mest vilket skapar utmaningar för de mindre regionerna att konkurrera för att behålla arbetskraften.

Här spelar universiteten en nyckelroll vilket uppmärksammades av samverkansdirektör Göra Felldin på Linköpings universitet:

- Vi måste bli bättre på att etablera kontakter med näringslivet och hjälpa både svenska och internationella studenter till jobb. Om vi inte lyckas riskerar vi att tappa kompetenta forskare och välutbildad arbetskraft.

Viktiga nätverken

Nätverken betyder nästan allt.

92 procent av de tillfrågade konstaterar att kollegor och personliga kontakter är de kanaler som i första hand bygger upp bilden av ett attraktivt företag.

Ratar offentlighet

Studien visar att välutbildad, erfaren arbetskraft jobbar i den bransch som de finner mest populär och attraktiv. Ett fåtal vill byta bransch och bara 14 procent föredrar en anställning i offentlig sektor.

Rapporten visar också att samtidigt som gränserna mellan privat- och arbetsliv suddas ut så ökar kraven på att skapa balans mellan jobb och privatliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!