Kommunens beslut att abrupt bryta avtalet med vårdbolaget Attendo på Ånestad vårdboende välkomnas av den personal som vi träffar. Det är tre personer. De arbetar, eller har tidigare arbetat, på Ånestad, men de vill vara anonyma.
– Vi som jobbar inom vård- och omsorg lever i rädsla för att arbetsgivaren ska kunna lista ut vem som har pratat med media och berättat om missförhållanden. Ja, jag har slutat jobba där, men man är ändå beroende av tidigare referenser när man söker nytt jobb. Flera har slutat och har mått dåligt av hela situationen, de vill prata men de vill också gå vidare i livet, säger personen som vi kan kalla Anna.
Hon och de två andra som vi pratar med, som vi kallar Eva och Jenny, säger sig vara lättade och glada över att Attendo ska fråntas verksamheten på Ånestad. Men alla tre undrar varför kommunen behövde så lång tid på sig för att fatta beslutet.
– De äldre och deras anhöriga började klaga så fort Attendo tog över boendet eftersom problemen började på en gång. Om beslutet kommit tidigare hade de äldre besparats mycket elände, säger Eva.
Vi har i ett antal artiklar belyst brister som funnits på Ånestad där anhöriga till de äldre har protesterat mot missförhållandena och vänt sig till kommunen. Vi har också skrivit om Attendos svar på kritiken som gick ut på att bristerna skulle åtgärdas, samt om politikernas väntan på åtgärderna.
Detta har lett till att flera anställda har kontaktat oss på redaktionen. Personalen har reagerat starkt på arbetsgivarens "förskönande bild" av verkligheten på boendet och minst lika starkt ifrågasätter de kommunens "slappa sätt" att utföra kontroller efter de anhörigas klagomål.
För Anna, Eva och Jenny har kommunens besök till Ånestad varit en teaterföreställning där arbetsgivaren har planerat och förberett allt i förväg.
– Kommunens kontrollanter har inte ansträngt sig tillräckligt mycket för att verkligen ta reda på sanningen, det är vår uppfattning. De har kommit, tittat, pratat med cheferna och gått. Och eftersom arbetsgivaren har fixat allt inför besöket så har det fungerat väl. Så som det vanligtvis inte alls brukar vara, säger Anna.
Har kommunens kontrollanter kommit på några oanmälda besök och pratat med anställda?
– Ja, det har hänt någon gång. Men de har då pratat med oss två och två – och en gång var det var en chef som valde ut vilka kontrollanterna skulle prata med. Då vågar ingen säga hur man själv uppfattar situationen och hur det egentligen är. Personalen är rädd och det finns alltid några som står chefen nära. Man vågar inte och man litar inte på att den andre inte ska avslöja en. Jag vågade inte heller gå fram och berätta. Men jag har fortfarande ångest när jag tänker på de äldre som larmade och larmade och att ingen svarade, säger Anna.
– Det har hänt ett par gånger att de äldre har ramlat ur sina rullstolar och legat på golvet i vardagsrummet hur länge som helst. Jag såg dem när jag kom från en annan avdelning. De hade larmat, men det fanns inte tillräckligt med personal som kunde hjälpa till.
Kunde inte personalen slå larm till kommunen?
– Vi vet att de anhöriga klagade hela tiden. Och det handlade egentligen om samma sak. Det var inga nya klagomål som kom, utan samma klagomål om att larm inte fungerade, att det saknades personal och att matsituationen på boendet inte fungerade. Det gjordes också en hel del avvikelseanmälningar. Kommunen visste om det, säger Eva.
Enligt Attendos tidigare uttalande hade bristerna börjat åtgärdas. Vad tycker ni om det?
– Under nästan två år har det pratats mycket om att man ska göra förbättringar, men det har inte hänt något. Kommunen säger att det var därför man bröt avtalet. Först nu under de senaste veckorna, efter att en ny chef finns på plats, har det börjat ske förändringar, säger Eva.
Det finns olika alternativ för vad som kan hända på Ånestad nu sedan avtalet med Attendo brutits ett helt år innan det egentligen går ut. Enligt Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden, som förra veckan fattade det beslutet, tittar man på om kommunens eget vårdbolag Leanlink kan ta över eller om Norlandia, som vann upphandlingen om Ånestad, kan göra det tidigare än planerat.
– Vi hoppas på en bra övergång så att de äldre får det bättre. Vi hoppas också att den personal som brann för sitt jobb ska stanna kvar.