Attendo: Vi delar inte de anhörigas uppfattning

Kommunen bedömer att Attendo har utrett händelsen och vidtagit adekvata åtgärder. Det skriver medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) som svar på den anmälan som Ingrids Grahns familj gjort mot Duvans vårdboende.

Attendos vårdboende Duvan har 95 platser är ett av kommunens största vårdboende.

Attendos vårdboende Duvan har 95 platser är ett av kommunens största vårdboende.

Foto: Annika Ekstedt/Johnny Gustavsson

Linköping2021-01-26 18:00

Det framgår av ett besked daterat till 11 januari i år. Någon anmälan till Ivo (inspektionen för vård och omsorg) för en utredning om vårdtagaren kan ha orsakats en vårdskada blir det därmed inte.

Ingrid Gran flyttade till Duvan i maj förra året. Under de cirka fyra månader hon bodde på Duvan, förlorade hon mycket vikt. Så mycket att det enligt Socialstyrelsens riktlinjer fanns risk för en vårdskada.

Efter Ingrids död lämnade anhöriga ärendet till kommunen för en bedömning. 

Christina Grell, regionansvarig för Attendo uppgav strax före jul att Duvan har haft kontakt med Ingrid Grahns anhöriga och lämnat skriftliga svar på en rad frågor. Svar som också kommunen fått.

Emma Rosén är verksamhetschef på Duvan, som har 95 omsorgsplatser. I ett mejl skriver hon att hon varken kan eller får kommentera enskilda fall. Men Attendo delar inte de anhörigas uppfattning om brister i omsorgen. 

Emma Rosén skriver att synpunkter och klagomål från närstående alltid utreds. ”Alla avvikelser utreds och analyseras för att vi ska veta vad som har fungerat och förhindra att eventuella misstag sker igen."

Däremot medger Attendo, i den utredning som skickats till kommunen, att verksamheten hade ovanligt hög personalomsättning under den aktuella perioden, något som man ska ha "i åtanke vid nästkommande sommarplanering."

Samtidigt hävdar Attendo att det inte finns någon skillnad mellan den ordinarie personalen och semestervikarierna. Till kommunen skriver man: "Verksamheten ställer samma krav på sommarvikarier som på ordinariepersonal".

På frågor som rör rutiner kring munhygien och toabesök för vårdtagare på Duvan skriver Emma Rosén att de vårdtagare som inte själva klarar att borsta tänderna får hjälp morgon och kväll. När det gäller toabesök så förs anteckningar hos de personer som inte klarar att gå på toa utan hjälp. Efter tre dagar utan avföring ska sjuksköterska kontaktas.

Ingrids döttrar säger att de frågat efter både matlistor avföringslistor men aldrig fått se några.

I journalen noterar personalen nästan dagligen att de utför så kallas ROAG (riskbedömning för ohälsa i munnen) och 27 augusti framgår det att man upptäckt beläggning i munnen och läkare ordinerar medicin. 

Enigt en specialistsjuksköterska som redaktionen varit i kontakt med är det omöjligt att missa svamp i munnen hos en vårdtagare, om munvården sköts på rätt sätt. Däremot kan svamp i svalget vara svårare att upptäcka. Svamp i munhåla och svalg är ett mycket smärtsamt tillstånd, enligt sjuksköterskan.

– När det gäller förstoppning, kan det vara lurigt eftersom många får diarréer under pågående förstoppning. Är man inte tillräckligt utbildad kanske man försöker ge patienten stoppande kost och/läkemedel, vilket förvärrar problemet, säger hon.

Att avföring kan passera trots förstoppning, beror enligt sköterskan, på att trycket i tarmarna gör att den tunna avföringen som ligger i tarmen pressas förbi stoppet. Ett farligt tillstånd som kan orsaka både tarmvred och risk för att tarmen spricker.

– Patienterna har ofta väldigt ont i magen och brukar inte vilja röra sig eller äta och dricka och det gör att tarmen blir ännu mer stillastående och patienten ytterligare förstoppad. 

En nedåtgående spiral, säger hon och lägger till:

– Det behövs stor kompetens för att arbeta inom äldreomsorgen.

MAS och MAR

Står för medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering.

Varje kommun måste enligt lagen ha en eller flera medicinskt ansvariga sjuksköterskor. För verksamhet som jobbar med rehabilitering ska det istället finnas arbetsterapeut eller fysioterapeut (MAR)

De ansvara för att patienter ska få en säker och ändamålsenlig hälso- och sjukvård av god kvalitet. Utreder också anmälan som gjorts om patient har utsatts för allvarlig skada eller sjukdom.

Källa:Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!