Attendo tvingas samverka med kommunen på Ånestad

Under onsdagen togs det formella beslutet om att Attendo ska lämna Ånestads vårdboende i förtid. Det är första gången detta sker i Linköping.

Attendo får vara kvar på Ånestad, men bara till första februari. Att en utförare fått gå i förtid har inte hänt tidigare i Linköping.

Attendo får vara kvar på Ånestad, men bara till första februari. Att en utförare fått gå i förtid har inte hänt tidigare i Linköping.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-10-06 21:05

Attendos regionchef, Karolina Eriksson kallar det för en överenskommelse om samverkan som företaget gjort med Linköpings kommun. 

Men riktigt så uttrycker sig inte äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

– Nej, jag skulle inte formulera mig så. Vi skrivit under ett avtal där Attendos verksamhet på Ånestad avslutas. Till dess är Attendo tvingad att samverka med kommunen, som kommer att ha stor insyn i verksamheten. Mitt uppdrag nu är att se till att en annan utförare på ett säkert sätt kan ta över. 

Enligt Liselotte Fager är det kommunen som gjort bedömningen att man inte kan ta över verksamheten före mitten av januari. Men för att slippa ta in Leanlink som utförare under endast några månader, hoppas Liselotte Fager att Norlandia - som ska ta över hösten 2022 - kan ta över redan första februari. 

– Vi har påbörjat sådana samtal med Norlandia, säger Liselotte Fager.

Hur tänker du kring det som hänt med Ånestad?

– En djupt beklaglig situation och det är med sorg i hjärtat vi sett att ett boende i Linköping inte har fungerat. Man ska kunna lita på äldreomsorgen och det har brustit. Det är jag den första att beklaga.

Hur mycket har detta med upphandlingar att göra?

– Verksamheten har brustit på Ånestad. Det är en anmärkningsvärd situation. Men det finns många privata utförare och Attendo ingår där, vars verksamheter fungerar utmärkt.

Har äldrenämnden vidtagit en sådan här åtgärd tidigare?

– Nej, inte som jag känner till.

Karolina Eriksson, Attendo, säger att överenskommelsen ska skapa arbetsro i verksamheten på Ånestad.

– Nu kan vi fokusera på de boende och på medarbetarna, säger hon.

Hur ska de boende känna sig trygga fram till februari?

– Vi har förbättrat dialogen med närstående som ser stora förbättringar och förändringar. Vi har tydligare rutiner i verksamheter och har vidtagit åtgärder kring mat och larm. Dokumentationen fungerar mycket bättre

Ni rapporterade själva att språknivån bland personalen var låg på Ånestad, vad har ni gjort åt detta?

– Under den tiden som utredningen gjordes var det semester med semestervikarier. Nu har vi kompetens i svenska språket hos medarbetarna.

Vad hade hänt om kommunen hade sagt upp er?

– Vi anser inte att man hade fog för att säga upp avtalet.

Hade ni kunnat inleda en rättsprocess?

– Det kan jag inte ta ställning till nu. Nu har vi en överenskommelse, säger Karolina Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!