Liselotte Fager (KD) äldrenämndens ordförande, är märkbart irriterad över utfallet i nämnden.
– Jag ser det här som att både socialdemokrater och moderater svek sina väljare nu. Moderaterna visar tydligt att de vill återkommunalisera äldreomsorgen och Socialdemokraterna å sin sida såg inga problem med att upphandla Gottfridsbergsgården. S sa inte heller något om exempelvis att ta bort delade turer, säger hon.
När nämnden sammanträdde under torsdagen fanns två ärenden på listan som rörde upphandling av äldreomsorg. Det ena handlade om Valla Park som drivs av Attendo och det andra om Gottfridsbergsgården som drivs av Vardaga.
I somras kunde Corren avslöja att äldre dog ensamma på boendet som ofta var kraftigt underbemannat.
Resultatet av omröstningen visar att Allians för Linköping är död. Åtminstone i äldrenämnden. Socialdemokrater och moderater gick ihop och röstade tillsammans för att Valla Park inte ska upphandlas igen när avtalet går ut sista september 2024.
Däremot beslutade nämnden att Gottfridsbergsgården, vars avtal går ut samtidigt som Attendos, återigen ska upphandlas. Trots att S egentligen har sagt sig vilja ta tillbaka all äldreomsorg i kommunal regi.
– Det stämmer att vi hade en uppgörelse med M och det ligger i uppgörelsens natur att vi får ta och ge lite, säger Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i äldrenämnden.
Ni samarbetar redan?
– Ja, eftersom de här ärendena var av allvarlig karaktär så tog vi kontakt med Moderaterna. Men de följer partiernas gemensamma överenskommelse till punkt och pricka.
Överenskommelsen som Sanfridson syftar på är den som det nya styret S och M är eniga om. Att det ska finnas möjlighet att välja bort utförare.
– Valla Park har haft betydande brister bakåt i tiden. Vi vill skicka en tydlig signal; att ska man bedriva äldreomsorg i Linköping så ska man göra det med god omsorg och följa avtalen. Det gäller även den kommunalt utförda äldreomsorgen för det finns ställen i kommunal regi som har uppenbara problem, säger Mikael Sanfridson.
Han tillägger:
– Det är ett mödosamt arbete som vi har framför oss.
I den årliga brukarundersökningen som Socialstyrelsen genomför så har den så kallade kundnöjdheten hos boende i Valla Park stadigt sjunkit och ligger i år på 61 procent. Äldrenämnden har som mål att minst 85 procent av de boende ska vara nöjda.
På Gottfridsbergsgården är utvecklingen den omvända, där har kundnöjdheten ökat och var i år 100 procent.