"Att strejka är en rättighet vi har"

Snickaren Max Lindberg och betongarbetaren Thomas Gustafsson på NCC gör sig klara för strejk.

– Vi vill gärna ha in utländska kollegor. Men vi vill att de ska ha samma förutsättningar och avtal som vi har. Just nu är vi på väg in i högkonjunktur, men när de sämre tiderna kommer så kanske det är den billiga arbetskraften man behåller genom bemanningsföretagen, säger Max Lindberg och Thomas Gustafsson, byggnadsarbetare på NCC.

– Vi vill gärna ha in utländska kollegor. Men vi vill att de ska ha samma förutsättningar och avtal som vi har. Just nu är vi på väg in i högkonjunktur, men när de sämre tiderna kommer så kanske det är den billiga arbetskraften man behåller genom bemanningsföretagen, säger Max Lindberg och Thomas Gustafsson, byggnadsarbetare på NCC.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-04-11 15:43

Men samtidigt tror de att parterna kommer överens.

– Jag har jobbat i branschen i 36 år. På den tiden har jag strejkat 3–4 dagar, säger Thomas Gustafsson.

Vi träffar honom tillsammans med snickaren och lagbasen Max Lindberg. De bygger på Stångåstadens lägenheter på bomässans område, Vallastaden i Linköping. Byggbranschens och i synnerhet industrins löneavtal brukar bli en vägvisare i svensk avtalsrörelse. Fackförbundet vill ha bättre ordning på byggarbetsplatserna, reella satsningar på jämställdhet och bättre utbildningsvillkor för lärlingar. Varslet omfattar cirka 60 medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier (BI) och drygt 2 600 medlemmar. Byggnads har krävt löneökningar på 3,2 procent, vilket är högre än de 2,2 procent som industriavtalet innebär. Men Max Lindberg vill helst inte strejka. Och även om han tycker att lönefrågan är viktig så finns det andra saker i konflikten som han hellre pratar om.

– Vi vill gärna ha in utländska kollegor. Men vi vill att de ska ha samma förutsättningar och avtal som vi har. Just nu är vi på väg in i högkonjunktur, men när de sämre tiderna kommer så kanske det är den billiga arbetskraften man behåller genom bemanningsföretagen, säger Max Lindberg.

– Jag hoppas att vi slipper. Och egentligen tror jag att vi gör det. Oftast kommer medlarna fram till en lösning. Vi har ganska stor tilltro till facket, säger han.

Samtidigt känner de starkt för frågorna. Och diskuterar dem mycket med arbetskamraterna. Thomas Gustafsson oroar sig för att möjligheten att välja ackord som löneform ska försvinna.

– Jag vill ju ha kvar ackordet i någon form, det är en morot för oss att jobba lite mera, säger Thomas Gustafsson.

Men en sak är han helt bombsäker på: Rätten att kräva högre lön.

– Det är bra att Byggnads visar musklerna. Att strejka är en demokratisk rättighet som vi har. Vi har rätt att stå här och säga vad vi tycker. Det ska vi vara stolta över, säger Thomas Gustafsson.

Ungefär samtidigt kommer ombudsmannen Roland Söderberg till bygget i bil. Han är ombudsman för Byggnads region öst. Och med sig har han de välbekanta röda skyltarna, med ordet "Strejk" i stora bokstäver.

– Vi förbereder oss, även om vi tror på en överenskommelse. Parterna har fram tills klockan 06 i morgon bitti på sig att komma överens. Finns de minsta spår till möjlighet så fortsätter förhandlingarna in i det sista, säger Roland Söderberg.

Han lämnar över den röda skylten och lite detaljinformation till Max Lindberg, som går tillbaka till fikarummet. Lunchpausen är snart över, och de har ett tajt schema för att hinna klart med sitt dagsverke.

Byggkonflikten

Strejk bryter ut kl 06.00 på tisdagen, om parterna Sveriges Byggindustrier och Byggads-facket inte kommer överens.

Fackförbundet vill ha bättre ordning på byggarbetsplatserna, reella satsningar på jämställdhet och bättre utbildningsvillkor för lärlingar.

Varslet omfattar cirka 60 medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier (BI) och drygt 2 600 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!