Att anställa långtidsarbetslösa lönar sig

Det kan löna sig ordentligt att anställa långtidsarbetslösa personer som lever i utanförskap. Det visar en sammanställning som fastighetsbolaget Victoria park har gjort.

Områdesansvariga Eleonor Biberg och vd:n på Victoria Park, Peter Strand.

Områdesansvariga Eleonor Biberg och vd:n på Victoria Park, Peter Strand.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-11-13 07:30

– Jag lär mig mera svenska varje dag. Och jag trivs jättebra här! Jag hjälper hyresgästerna med olika saker, plockar skräp, tar hand om återvinningen, klipper gräs. Det är roligt, och lärorikt.

Det säger Apanela Tutondele som kom hit från Kongo-Kinshasa för sju år sedan. Under de åren har han inte haft någon längre anställning på heltid. Tills nu. Han är sedan en tid anställd på ett och ett halvt år hos Victoria park i Ryd i Linköping.

– I Kongo arbetade jag med montering och teknik i elva år. Men här i Sverige har jag bara haft praktik på några veckor i taget. Det är jätteskönt att ta på sig jackan med företagsmärket och jobba, säger han.

I somras färdigställde Victoria park en rapport om sina sociala insatser. Genom att anställa boende som står långt från arbetsmarknaden kan de lyfta området på olika sätt. De blir miljövärdar i bostadsområdet och arbetar med bland annat renhållning.

– Det får positiva effekter. Vi kan uppgradera området tekniskt, men det hjälper oss inte om inte människorna som bor där trivs eller är socialt utsatta, säger vd:n Peter Strand som är på besök i Linköping.

Han besökte Ryd och träffade kommunledningen.

– De tjänster som miljövärdarna utför är inte påhittade. Det är jobb som måste göras och som vi lika gärna hade kunna lägga ut på någon entreprenör och bara fakturera. Men vi har insett den stora nyttan som det här engagemanget ger för oss. Om de som bor i området mår bra, så mår hela området bra, fortsätter Peter Strand.

Victoria park anställer 40 personer i den här formen varje år, vilket betyder cirka var fjärde anställd. Strand noterar att företaget kommer att tjäna pengar på de sociala insatserna.

– Det är ingen hemlighet att vi är ett börsnoterat företag. Det är klart att vi tror att det här är en god affär. Ett område som folk vill flytta till, och leva och bo i, det är också mer värt för aktieägarna.

Varför anställer ni inte miljövärdarna regelmässigt efter ett år?

– Det är aldrig meningen. Då skulle vårt behov av den här arbetskraften mättas. Meningen är att de ska få en chans att komma in på arbetsmarknaden. Få en lite längre anställning, erfarenhet och kontakter. Träffa personer som talar svenska, få hjälp på olika sätt att gå vidare.

Victoria parks egen sammanställning visar ett positivt resultat. Av 49 miljövärdar som har följts upp i sammanställningen hade 23 gått till annat jobb eller studier.

– Det var långt över vår förväntan, säger Peter Strand.

Ni noterarar i er rapport att kommunerna tjänar på era bostadssociala insatser, vad vill ni att kommunerna gör för er?

– Vi vill samarbeta med dem. I Linköping vill vi ha samarbete med Stångåstaden, men också med kommunala förvaltningen eftersom vi tror att deltagarna i vårt projekt kan bli anställningsbara hos kommunen, svarar Peter Strand.

Områdeschefen Eleonor Biberg på Victoria Park i Linköping har daglig kontakt med miljövärdarna. Hon berättar också om framstegen de gör.

– Vi pratar inte bara om deras dagliga arbetsuppgifter, vi hjälper dem med att skriva CV och att ta kontakter. Och vi pratar om språket. Det är oerhört givande för oss att jobba tillsammans med de här personerna, säger Eleonor Biberg.

Apandela Tutondele går igenom området och visar hur han kollar till återvinningen, tömmer papperskorgar. Han hälsar på en barnfamilj på vägen.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag vill arbeta med gamla människor, i äldrevården. Här i området träffar jag ofta äldre personer som behöver hjälp.

Så gick det

Sedan 2014 har Victoria Park anlitat långtidsarbetslösa i området, som miljövärdar eller så kallade bocoacher. Anställningsperioden är begränsad till tolv eller 18 månader. Företaget står för 60 procent av lönekostnaden, resterande finansieras av Arbetsförmedlingen.

Företagets egen uppföljning av 49 personer som under perioden 2013–2016 har varit delaktiga i projektet visar att när hälften (23 personer) gick vidare till andra arbeten i företaget, underentreprenörer, andra branscher eller till studier.

De sammanlagda samhällsvinsterna för kommunerna, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan mm i ett 20-årsperspektiv uppskattas till 120 miljoner kronor. Största vinnaren är kommunerna med 30 miljoner kronor, varav cirka tjugo miljoner kronor utgör minskade kostnader för försörjning.

Så här har det gått i Linköping:

2014: Fem personer deltog, samtliga fullföljde, tre personer gick till andra arbeten eller studier.

2015: Sju deltagare, fyra fullföljde och de gick vidare till andra arbeten eller studier.

2016 och -17: I programmet har sex personer antagits.

Källa: Rapporten är sammanställd av nationalekonomien Ingvar Nilsson och finns på www.victoriapark.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!