Atlasskolan på plats på Ljunkan

Sedan drygt en vecka är Atlasskolan på plats på Anders Ljungstedts gymnasium.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-04-07 06:30

– Som det är nu har det fungerat, inte optimalt, men det har fungerat, menar Kenneth Gustafsson, lärare på Atlasskolan.

Det har gått ett par veckor sedan branden på Atlasskolan den 22 mars. År 6-9 har flyttat in i ersättningslokaler på Anders Ljungstedts gymnasium (ALG).

I de två rum där de runt 15 lärarna har sina arbetsplatser finns skrivbord i ordningsställda.

När Corren besöker skolan på studiedagen på fredagen är möblerna belamrade och på golvet trängs travar med flyttkartonger. Lärarna jobbar med att packa upp och sortera. Materiel från Atlasskolan är nedpackat arbetsplatsvis, frågan är vems arbetsplats finns i vilken kartong?

­– Det blir litet kaos, säger Kenneth Gustafsson, lärare i matematik, teknik och NO. Vi ska sålla bort det som ska flyttas till förråd.

Han berättar att en lärdom han själv dragit är att man måste slänga saker. Man behöver inte allt man sparat på.

– Jag hade fyra-fem hyllmeter med grejor och använde kanske två-tre procent av det.

Lärare som Corren pratar med på fredagen lyfter fram det mottagande de fått på Anders Ljungstedts gymnasium.

­– Vi har blivit väldigt väl bemötta, säger Kenneth Gustafsson, lärare i matematik, teknik och NO-ämnen på Atlasskolan. De skaffade lokaler som fungerar, de har anpassat matsalstider så det passar vår verksamhet .

Flera fyller i och berättar att skolan så snabbt ordnat saker som Atlaspersonalen frågat efter.

­ – Alla är lösningsfokuserade, säger specialläraren Maria Uhlin. Mottagandet lyfte mycket från början.

När det gäller undervisningen har eleverna fått "hemklassrum" och lärarna går mellan salarna. Men den här veckan hoppas man kunna börja använda särskilda salar för bland annat NO, slöjd och hemkunskap.

Eleverna uppges på det stora hela ha tagit flytten och förändringarna bra. Men någon form av uppehållsrum anses behövas för de yngsta, sjätteklassarna, när de nu är på en skola med många betydligt äldre elever.

För både sexor och nior har branden inneburit att nationella prov flyttas fram. Atlasskolan har beviljats uppskov till vecka 17 för det nationella provet i engelska för årskurs nio och i matematik för årskurs 6.

En del elever har fått längre skolväg. Men reglerna för busskort gör att alla inte får ett sådant. Enligt skolans rektor Monica Shaffeir har man bestämt sig för att hålla sig till de reglerna eftersom det inte handlar om elever i de allra lägsta årskurserna.

Verksamheten för F-5 håller nu till på Elsa Brändströms skola. Monica Shaffeir berättar att lärarna fått packa upp böcker vartefter de kommit, den sista omgången materiel levererades på fredagen.

Man har också fått igång litet datorer, skrivare och kopieringsmaskin. Rektorn beskriver skolgården som trevlig, även om den inte precis är byggd för små barn. Hon uppfattar att eleverna tycker det är roligt med den nya skolan.

­­– Barnen i de lägsta årskurserna, tycker att de kommit till en Harry Potter-skola.

Rektorn uppger också att det till övervägande delen varit positiva reaktioner från föräldrar. Och när det gäller lärarna tycker hon att de hanterat situationen väldigt bra.

­– Jag är otroligt imponerad, säger hon.

Monica Shaffeir gör också klart att hela flytten med allt den inneburit ska urvärderas.

– Vi har haft full verksamhet hela tiden. Det handlar om att bygga vägen medan man går på den. Jag tror inte historiskt sett att man på grund av brand tömt en hel skola med så mycket verksamhet på ett dygn och sedan haft verksamhet efter ett dygn med alla bitarna. Det är klart att vi ska utvärdera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om