Asylstafetten består av omkring 15 personer som går sträckan Malmö-Stockholm med krav på en humanare asylpolitik. Av dem är 15 asylsökande. Längs vissa sträckor ansluter mångdubbelt fler, mellan Malmö och Lund deltog omkring 300 personer i marschen.
– Vi gör det för att vi vill sprida kunskap om hur de asylsökande har det i Sverige, berättar Ali Ahmadi som själv är asylsökande och en av initiativtagarna till Asylstafetten.
– Det finns så mycket som människor inte vet. Som att Dublinförordningen ger svenska myndigheter rätt att skicka asylsökande till länder som Italien och Malta där förhållandena är förskräckliga.
Reagerar olika
Syftet med Asylstafetten är att få människor att lyssna till de asylsökandes berättelser och ta dem på allvar. Därför arrangerar man olika typer av aktiviteter på de orter man passerar, det kan vara filmvisning, musik, dansföreställningar, tal och manifestationer.
– Vi får många olika reaktioner från folk vi möter på vägen. Många är otroligt vänliga och bjuder på mat och hjälper till. Andra är nyfikna och lyssnar gärna, de vet ofta mycket lite om hur svensk flyktingpolitik fungerar, berättar Ali Ahmadi.