De flesta av de 160 000 asylsökande som kom till Sverige 2015 bor just nu på Migrationsverkets boenden. Men enligt lagen om eget boende, EBO, får de bosätta sig var de vill i landet, förutsatt att de ordnar bostad själva. Det har gjort att många väljer att bosätta sig hos släkt och vänner, ofta i de större städerna. Men eftersom bostadsbristen är stor så innebär det i praktiken att många folkbokför sig hos någon anhörig och lever som inneboende, ofta i små lägenheter.
Utsatta barn
Det har ökat problemet med trångboddhet i många ytterområden. Linköping är inget undantag, i Skäggetorp har antalet invånare ökat med 1 700 på tio år, utan att det har byggts några nya lägenheter. Människor flyttar runt och bor hos släktingar och vänner, och det förekommer att 8-10 personer bor i en trerumslägenhet. I många fall rör det sig om barnfamiljer. Barnen är mycket utsatta, de har svårt att klara skolarbetet eftersom de bor så trångt och måste flytta gång på gång.
Kritik mot EBO
I Linköping bor just nu 600 asylsökande i boende som de har ordnat själva. I Norrköping är siffran 1 200, och i städer som Södetälje är siffran ännu högre. Det har lett till en omfattande kritik mot EBO-lagen, i många kommuner anser man att den ökar problemet med trångboddhet, utanförskap och arbetslöshet. När tidningen Dagens samhälle nyligen frågade samtliga 183 socialdemokratiska kommunstyrelseordförande i landet om deras inställning till EBO svarade 80 procent att de vill att lagen tas bort. En av kritikerna är Lars Stjernkvist (S) i Norrköping som menar att lagen bör ändras så att de asylsökande bara kan flytta till en stad om de har ett eget hyreskontrakt, eller ett kontrakt som hyresvärden har godkänt.
Försvarar lagen
Men Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping, försvarar EBO-lagen.
– Det är ett problem att EBO-lagen skapar en stor koncentration av asylsökande på vissa orter. Men som bostadssituationen är just nu är det ändå bra att de asylsökande själva hittar ställen där de kan bo.
– Alla människor i Sverige har rätt att bosätta sig var de vill, och den rättigheten tycker jag att asylsökande också ska ha, fortsätter han.
Många grupper
Det är inte bara asylsökande som saknar egna hem. Bostadsbristen i kombination med fastighetsägarnas hårdare krav på fast inkomst och skuldfrihet har gjort att allt fler inte kan få ett lägenhetskontrakt. Det drabbar bland annat skuldsatta, arbetslösa och människor med försöjnings- och etableringsstöd.
Bostadssituationen kommer inte att bli bätte under 2016, tvärtom. Enligt anvisningslagen ska Linköping ta emot 390 nyanlända som behöver bostäder. Till det kommmer ett växande antal ensamkommande som blir vuxna och behöver någonstans att bo. Och hur många som flyttar till Linköping med stöd av EBO kan kommunen inte styra över.
Tror på flyttkedjor
Behovet av billiga bostäder är jättestort, det som byggs i Linköping just nu är alldeles för dyrt.
– De nya bostäderna kan förhoppningsvis starta flyttkedjor. Men vi måste också bli bättre på att hitta billiga lösningar i nyproduktion, säger Elias Aguirre.
Kommunen hyr för närvarande 250 bostäder som man hyr ut i andra hand till människor som inte själva kan få en bostad, i så kallade sociala kontrakt.