Två astronauter på samma scen: "Jobbet var att bygga ISS"

Christer Fuglesang och Marcus Wandt behöver kanske ingen närmare introduktion. På tisdagen stod de bägge rymdfararna på samma scen när konferensen Future Space arrangerades i Linköping.

Astronauterna Christer Fuglesang och Marcus Wandt gav konferensdeltagarna en bild av livet i rymden.

Astronauterna Christer Fuglesang och Marcus Wandt gav konferensdeltagarna en bild av livet i rymden.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-09-17 16:00

Den 9 december 2006 blev Christer Fuglesang den första svensken i rymden. Bara några minuter efter starten från Kennedy Space Center hade rymdfärjan Discovery lagt sig i omloppsbana runt jorden. 

2009 deltog Fuglesang i en andra färd med de numera pensionerade rymdfärjorna. 

Den 18 januari i år var det så dags för Linköpingsbon Marcus Wandt att på riktigt kunna titulera sig som astronaut. Två dagar efter uppskjutningen dockade rymdkapseln med den internationella rymdstationen, ISS. 

undefined
Marcus Wandt berättade om färden till den internationella rymdstationen, ISS.

På tisdagen stod två av Sveriges hittills tre astronauter (svensk-amerikanska Jessica Meir blev den andra svenska rymdfararen 2019) på samma scen när konferensen Future Space arrangerades på Konsert & Kongress i Linköping. 

De bägge astronauterna höll ett föredrag om möjligheter och utmaningar inför framtidens rymdresor. Den äldre astronauten Fuglesang, 67, satte sin yngre kollega Wandt, 43, skämtsamt på plats genom att slå fast att han minsann under sina rymdpromenader var med om att bygga ISS. 

– Jobbet var att bygga ISS för att förbereda för Marcus, sade Fuglesang. 

– Tack för att du byggde det, Christer! replikerade Wandt, som gav de många åhörarna en inblick i hur det är att leva på rymdstationen. 

Han berättade till exempel att en betydande del av det vatten som förbrukas på ISS återanvänds. 

– Vi brukar säga att gårdagens kaffe är dagens kaffe. 

Wandt hade förmånen att få tillbringa en del tid i den så kallade cupolan på ISS – en observationsmodul med sju fönster vända mot jorden. Han lyckades med sin mobiltelefon ta en bild på Sverige. 

– Det man slås av är att jorden ser så ensam ut i rymden, omgiven av en tunn atmosfär. 

ISS kommer att avvecklas inom några få år. Samtidigt pågår flera projekt för att ersätta ISS med nya rymdstationer. Kina har planer på att etablera en bas på månen 2035.  Samtidigt sker en utveckling där kommersiella företag som SpaceX driver utvecklingen av nya rymdfarkoster. 

undefined
Christer Fuglesang och Marcus Wandt delar en erfarenhet som ytterst få svenskar har, de har tillbringat tid på den internationella rymdstationen.

Marcus Wandt är anställd av Saab, tidigare som chefstestpilot för Gripen och sedan i juli i år som Chief Innovation Officer. Även Christer Fuglesang har haft uppdrag åt Saab – försvarskoncernen som tillsammans med företagen Beyond Gravity och Maxar arrangerade konferensen. 

Under den två dagar långa konferensen togs en rad olika aspekter på rymdfart tagits upp – såväl civila som militära och kommersiella aspekter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!