Sedan läsårets början skjutsar Christina sin dotter själv varje dag – från hemmet i Ekängen till den anpassade skolan i Vallastaden i andra änden av Linköping.
Fram till i somras fungerade skolskjutsen så att en ledsagare, oftast en elevassistent, åkte från skolan tillsammans med en chaufför i en skoltaxi och hämtade upp barn, i tur och ordning. Att en elevassistent började sin arbetsdag som ledsagare och sedan fortsatte arbetsdagen i skolan som elevassistent var, menar flera nu drabbade föräldrar, bäst för barnen med funktionsnedsättningar.
Trots ett fritt skolval kan de här barnen inte välja någon skola nära hemmet eftersom de inte tas emot på alla skolor. Därför måste barnen skjutsas till de anpassade skolorna, ibland långt hemifrån.
Men barn- och utbildningsnämnden i Linköping ändrade alltså på förutsättningarna inför höstterminen: Elevassistenter fick sluta vara ledsagare på morgonen och i stället uteslutande ägnade sig åt att jobba i skolan.
De elever som har stöd enligt Lagen om särskilt stöd, LSS, har rätt till ledsagare. Men efter förändringen måste familjerna ansöka om personlig assistans hos socialförvaltningen i stället. Det är socialförvaltningen som gör bedömningar hur mycket insatser/stöd/personlig assistans barn med funktionsnedsättningar kan få.
– Det är en katastrof för många. Det finns barn som inte kan åka skolskjuts utan stöd. Vår Sophie måste ha tillsyn. Nu måste föräldrarna själva lösa det. Jag och min man skjutsar dottern varje dag, men det känns ohållbart i längden. Och alla föräldrar kan inte heller göra det på grund av jobbet eller något annat, säger Christina Axelsson när vi träffar henne klockan 07.00 när hon och dottern Sophie gör sig redo för att åka till skolan. Hon är en av ett tiotal föräldrar som vi har pratat med efter kommunens beslut.
Sophie måste ha flera saker hemifrån för att skoldagen ska kunna fungera. En rullstol, en tung benkonstruktion som hon kan stå i och slippa sitta hela skoldagen i rullstolen, två paket blöjor, en ryggsäck med medicin och extra kläder och en stor påse med andra nödvändigheter.
Christina lastar in allt i bilens stora bagageutrymme och sedan bär hon in Sophie i bilen och sätter på henne bältet.
Att köra till skolan tar cirka 25 minuter. På parkeringen utanför skolan i Vallastaden bär Christina ut dottern ur bilen och sätter henne i rullstol. Sedan puttar hon rullstolen med en arm samtidigt som hon bär alla sakerna från bagaget med den andra armen. Gångbanan till skolans anpassade avdelning är brant och är jobbig att gå uppför.
– Det går nu, men på vintern hinner man inte skotta så tidigt på morgonen. Då kan det vara halt och farligt.
Har ni gjort så som ni fick råd att göra och ansökt om hjälp med ledsagning hos socialförvaltningen?
– Ja. Vi fick avslag, utan någon förklaring. Vi har inte fått någon som helst återkoppling från myndigheter och politiker.
Kommunen menar att familjerna med LSS-stöd kan hitta en personlig assistent som ledsagare i skolskjuts. Har ni försökt?
– Ja. Men i verkligheten kan det se ut så att en personlig assistent kan bo i exempelvis Lambohov och hen måste åka på sin fritid tidigt på morgonen hit, till Ekängen, åka skolskjuts med Sophie till skolan i Vallastaden och avsluta sitt uppdrag där. Då har man jobbat i cirka 45 minuter. Därifrån måste assistenten åka, också på sin fritid, antingen hem eller till ett nytt uppdrag. Man tjänar ingenting på det och ingen vill ta sådana korta jobb. Kommunens beslut att minska assistansersättning ger oss inte heller bättre chans att hitta assistenter som vill jobba.
När läsåret började och upprörda föräldrar inte visste vad de skulle göra och hur deras barn skulle ta sig till skolan sade utbildningsdirektör Robert Bredberg att skolan skulle kunna vara behjälplig under en övergångsperiod – det vill säga under en period tills familjerna hittar en personlig assistent. Men förutsättningen för det är att familjen fått "ett gynnande beslut", vilket betyder att socialförvaltningen godkänt familjens ansökan om ledsagning.
Har ni hjälpt någon familj?
– Vad jag känner till så har vi inte fått något besked om gynnande beslut från socialförvaltningen ännu. Vi vet att det finns beslut från Försäkringskassan, jag vet dock inte hur många familjer som berörs, säger Robert Bredberg.
Har förändringen lett till att det är mer personal i skolan, nu när elevassistenter inte gör den här uppgiften?
– Det handlar inte om mer personal. Den personal som vi har arbetar inom morgon- och eftermiddagsfritidshemmen samt deltar i skolans ordinarie verksamhet under dagen. Problematiken tidigare var att personalresurserna inte räckte till att erbjuda en kvalitativ verksamhet eftersom vi hade för många i personalen som var engagerade i taxitransporter.
Ledsagning i skolskjuts är inte lagstadgad, vilket bäddade för att Barn- och ungdomsnämnden kunde ta bort den efter så många år. Därmed sparades en miljon kronor även om det i första hand inte gjorts för att spara pengar, enligt Elias Aguirre (S), nämndens ordförande. Han sa så här efter att beslutet fattats:
– Bakgrunden till vårt beslut är att vi vill att skolpersonalens tid ska läggas på undervisning. Men de barn som har rätt till ledsagning enligt LSS kommer att kunna få hjälp av kommunen.
Ingen av de tiotal föräldrar som vi har varit i kontakt med och vars barn har rätt till LSS-stöd har fått den utlovade hjälpen av kommunen. Barn- och ungdomsnämnden tog bort en insats den hittills stod för – och sa att socialförvaltningen, som redan sköter LSS-insatser, ska ta över även ledsagning i skolskjuts. Vilket alltså inte har skett.
Yvonne Thilander, socialdirektör på socialförvaltningen, kommenterar det så här:
– De barn som har rätt till personlig assistans och som redan har de beviljade assistanstimmarna för andra insatser kan använda en del av dessa timmar till ledsagning i skolskjuts. Assistanstimmarna kan användas av föräldrar också, vi lägger oss inte i.
Många föräldrar kan inte göra det och det är svårt att hitta personliga assistenter som kan ta sig an så korta uppdrag. Hur kan ni hjälpa till med det?
– Jag förstår problematiken men det är föräldrar som väljer personlig assistans för sitt barn. Det är föräldrar som bestämmer när ett barn ska få hjälp och med vad. Det kan bli trixigt om man väljer och anlitar en assistent som ska behöva göra korta inhopp. Men man kan ju välja att anlita ett företag eller kommunen som utförare.
Betyder det att de familjerna inte kan få hjälp med ledsagning i skolskjuts trots rätten till stöd?
– Vi kan ju alltid pröva men det är ändå föräldrarnas ansvar att ta barnen till skolan, säger Yvonne Thilander.
Mamman Christina Axelsson reagerar starkt på socialdirektören Thilanders kommentar om att beviljade assistanstimmar också kan användas av föräldrarna.
– De flesta föräldrar vill inte vara assistent för sina barn, de vill vara föräldrar. Men man måste göra det för att få livet att gå ihop. Det är inte alls lättare för föräldrar att ta av en annan tid eller av sin arbetstid för att köra barn till skolan, säger Christina Axelsson.
Hon förstår inte heller hur det skulle kunna hjälpa om man skulle välja att anlita ett företag eller kommunen i stället för en personlig assistent.
– De flesta assistansföretag har inte en pool av assistenter att ta ifrån utan de rekryteras till de tjänster som finns. Det finns ingen som bara kan hoppa in för korta pass. Vi har anlitat ett assistansföretag, där de, som alla andra, rekryterar till specifika tjänster. Samma problem kvarstår, ingen kan eller vill ta sådana pass, säger Christina Axelsson.
För henne är det solklart att "barnen har skyfflats från kommunens ena nämnd till en annan utan att beslutet har förankrats och att ingen vill ta ansvar nu".
Christina Axelsson fortsätter lasta, bära, skjutsa, lasta ut och jobba längre för att kompensera sin förlorade arbetstid.
– Vi föräldrar som redan har det tufft har fått det ännu tuffare.