Till Arla i Linköping kommer varje år 230 miljoner liter mjölk. Inne i fabriken görs den om till över 300 olika mejeriprodukter. Och allt går i en rasande fart. Att fylla 19 000 bägare med gräddfil tar ungefär en timme.
Och just gräddfil kommer det bli extra mycket av från och med nu när Arla bestämt att all tillverkning i Sverige ska ske i Linköping.
– Det är häftigt att se när allting rullar igång där ute. Vilket tempo det är, säger produktionsledaren Bekim Fazlija som i förra veckan fick se sina nya produktionslinjer mullra igång på högsta hastighet.
– Det har blivit gigantiskt.
För att möjliggöra gräddfilsproduktionen investerar företaget 50 miljoner kronor till anläggningen i Tornby där det jobbar mellan 260 och 300 personer.
Betyder det att de anställda inte behöver oroa sig för eventuella nedskärningar den närmsta framtiden?
– Med en så här stor investering är det självklart att vi är här för att stanna i Linköping. Det är en av våra stora strategiska platser inom Arla och många förstår nog inte vilken viktig spelare vi är för hela mejeriförsörjningen i Sverige, säger mejerichefen Mathias Carlsson
Så ingen risk att produktionen flyttas till Östersund eller så?
– Nej, precis.
Finns det några risker med att lägga alla gräddfilsägg i en korg om något skulle hända på anläggningen i Tornby?
– Om det händer någonting här så ska man kunna köra någon annanstans. Men vi har två produktionslinjer här och om vi skulle få haveri på den ena så kan vi använda den andra. Och om det skulle bli ett fullständigt stopp under en längre period så finns det andra mejerier inom Arla som kan producera de här produkterna, men då är det utanför Sveriges gränser.
– Vi har också lite säkerhetslager så att vi tål ett stillestånd i ett dygn utan att det tar slut i butikerna.
Varje år säljs 13 miljoner tredecilitersförpackningar med gräddfil i Sverige – överlägset flest under midsommar. I jämförelse säljer Arla varje år 200 miljoner mjölkpaket.
Även om Linköping tar över all gräddfilsproduktion är det yoghurt som är anläggningens största bidrag till mejerisverige. Mer än hälften av allt som produceras är yoghurt.
– Det är kanske inte alla konsumenter här i Linköping som tänker på att deras yoghurt är så lokalt producerad. 80-85 procent av all mjölk vi använder kommer från östgötska bönder, säger Mathias Carlsson.