Det säger Eva-Carin Jagefeldt, delägare i Linköpingsföretaget Sonark Arkitektkontor.
– Under pandemin var det också kris men vi ritade fortfarande mycket projekt och en del padelhallar. Nu ser vi däremot att framförallt bostadsproduktionen minskar. Vi arkitekter är först i kedjan, det är vi som måste rita innan något ska börja byggas. Vi känner att efterfrågan från fastighetsbranschen har minskat och att konkurrensen om de jobb som finns är mycket hårdare, säger hon.
Nära 40 procent av svenska arkitekt- och ingenjörsföretag väntar sig en minskad orderingång under det närmaste halvåret, enligt Innovationsföretagens senaste undersökning bland sina medlemsföretag. I undersökningen tror 53 procent av de tillfrågade arkitektföretagen att orderingången kommer att minska, medan endast 23 procent tror på en ökning. Det är för första gången sedan 2009, med undantag för pandemiåret 2020, som andelen företag som väntar sig en minskad orderingång är större än de som väntar sig en ökning.
– Normalt sett har man sex månaders framförhållning, eller ännu längre, men nu är framförhållningen kortare. Vi har att göra, men det är osäkert. Vi planerar inga nyanställningar och försöker sysselsätta den personal vi har, säger Jagefeldt.
Trots ekonomikrisen är allt inte mörkt. Byggbranschen är också i förändring och allt fler fastighetsägare satsar på återbruk – de vill göra om och utveckla sina befintliga eller lite äldre fastigheter. Just nu håller Sonark Arkitektkontor på att avsluta renoveringen av Guldfisken, Willhems höghus i Skäggetorp centrum.
– Det är en pågående förändring i samhället, byggbranschen är mer miljömedveten och satsar också allt mer på hållbarhet. Vårt beteende ändras också. Under pandemin spelade alla padel. Nu ritar vi inga nya paddelhallar utan har andra typer av projekt och jobbar en hel del med återbruksprojekt. Industriföretag och andra stora företag vill också utveckla sina arbetsplatser.
Eva-Carin Jagefeldt är glad över att vara delägare i ett företag som jobbar både med arkitektur och inredning. Det är på ombyggnads- och inredningssidan som orderingången ökar.
– Det finns så mycket som man kan återbruka och av detta skapa ny arkitektur. Vi föreslår oftast återbruk av byggelement och inredning i våra nya projekt.
Linköpingsföretaget lever som det lär. När arkitektkontoret skulle flytta till nya lokaler valde man att hyra ett gammalt snickeri vid Stångån som renoverades och inreddes med kontorets egna möbler anpassade till snickerihuset.
Arkitektbyrån Winell & Jern arkitekter AB i Linköping upplever också att det är tuffare att hitta nya jobb och därför satsar man på de projekt som finns.
– Bilden av den här ekonomikrisen är grumlig, varje kris är olika. Det finns större försiktighet hos kunder, men nu har vi tid för projekt som kanske skulle ha väntat. Bostadsbyggandet är det stopp på, men stadsutveckling och detaljplanering avstannar inte bara för krisens skull och vi har en hel del att göra även om det är lugnare. Vi tror och hoppas att det är en övergående kris, säger Bengt Winell.
Tomas Nyström är ordförande i Sveriges arkitekter Östergötland:
– Tidigare rådde det brist på personal, men nu väntar arkitektbyråerna in i det sista för att anställa. Men än så länge har vi inte fått några signaler om varsel.