– Och resultatet blir så mycket bättre, säger Ditte Pehrsson-Lindell, centrumchef för Barn- och kvinnocentrum i Östergötland.
Hon borde veta, för i år får hon priset Årets kvinnliga ledare i vården "för sin förmåga att uppnå medicinska, forskningsmässiga och ekonomiska resultat i toppklass år efter år, i en oslagbar kombination med ett samverkansinriktat och värdestyrt ledarskap."
Det förklaras med hennes betydande kommunikativa talang som gör att hon har "ett stort förtroende hos sina chefskollegor, chefer och uppdragsgivare, men framför allt hos sina 900 medarbetare.”
– Å, säger hon, det priset bygger på de resultat som min verksamhet skapar. Man blir aldrig bättre än sitt team. Jag leder en högproffsig verksamhet som har en otrolig potential av duktiga, välutbildade, engagerade och högt motiverade medarbetare.
Ordet "team" använder Ditte Pehrsson-Lindell många gånger.
– Jag gillar teamarbete, och det är vad ledarskap handlar om för mig. Människor växer av att ta och få ansvar. Medarbetarna är det viktigaste kapitalet.
Vården har stora utmaningar framför sig. Befolkningsstrukturen är en: det finns många gravida och många små barn. Det finns också allt fler äldre människor. Samtidigt pågår en snabb medicinsk och teknisk utveckling som kräver kunskaper, men också ekonomiska resurser för att använda dem.
Dessutom pågår en generationsväxling i vården, precis som i resten av samhället. Unga människor måste se att vårdyrken är både spännande och intressanta, och dessutom måste svensk sjukvård ha råd att betala konkurrenskraftiga löner.
– Personligen tycker jag inte att det finns något bättre och roligare jobb än inom vården, säger Ditte, och i längden tror jag att de flesta motiveras mer av innehållet i jobbet än av en hög lön. Så förutsättningarna är egentligen goda.
Ditte utbildade sig i Uppsala och sedan läste hon vidare och jobbade på olika ställen, bland annat i Stockholm och Göteborg, men längst tid i Östergötland. Hon blev verksamhetschef på kvinnokliniken i Motala för 15 år sedan. Barn- och ungdomsmedicin tillkom i verksamheten efter något år och en tid också en barn- och ungdomspsykiatrisk klinik.
För tio år sedan gjordes hela sjukvårdsstrukturen om och länsövergripande centrum skapades. Ditte Pehrsson-Lindell blev centrumchef för Barn- och kvinnocentrum i Östergötland som har verksamhet på Universitetssjukhuset, Vrinnevisjukhuset och Lasarettet i Motala och mödrahälsovård på flera vårdcentraler.
Men egentligen är hon alltså gynekolog och förlossningsläkare.
– Den kursen var allra roligast på läkarutbildningen, förklarar hon, området innehåller allt: livets början, kirurgi, medicin, livets slut, mycket hälsofrågor och också mycket svårt sjuka människor.
Men nu utövar du inte läkaryrket längre – saknar du patientkontakten?
– Ja, det händer. Samtidigt skulle jag inte kunna vara en riktigt bra doktor som centrumchef, tiden räcker inte. Och då vore jag ingen bra förebild heller. Nej, det jag gör nu är roligt och jag ser hela tiden nya utmaningar.