Årets Hagdahlskock: "Låt det puttra"

Årets Hagdahlskock hämtar sin inspiration från resor och upplevelser. Att ta med sig smakerna och dofterna hem är ett sätt för Pelle Bring att dela med sig.

Grunden. På spisen puttrar det i godan ro. God mat måste få ta tid menar Pelle Brink. Men långkok betyder inte att man måste stå vid spisen hela tiden.

Grunden. På spisen puttrar det i godan ro. God mat måste få ta tid menar Pelle Brink. Men långkok betyder inte att man måste stå vid spisen hela tiden.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2017-01-23 15:00

Hagdahlsakademiens motivering till att ge Pelle Bring på restaurang von Dufva utmärkelsen "Årets Hagdahlskock" lyder: "För utveckling av den östgötska matkulturen, i kombination med socialt ansvarstagande."

– Jag blev lite chockad. Man går här i sen egna lilla värld och känner sig ganska anonym. Men det är klart, vi har förändrat restaurangen och vuxit ganska mycket på kort tid. Så det är jätteroligt att vi fått den uppmärksamheten. Det är ju dit man vill komma ändå. Man vill att restaurangen ska få en större publik och kunna göra sig hörd.

På de tre år Pelle varit kökschef på von Dufva har restaurangen blivit fyra gånger större. Framgångsreceptet låter enkelt, men kräver mycket jobb.

– Låter kanske klyschigt, men det ska vara roligt att jobba. Och det har vi! Det måste vara kul att laga maten och det måste vara kul hela tiden, annars blir det inte bra.

Inspiration från resor

Inspirationen hämtar Pelle från hela världen. Någon speciell favoriträtt har han inte, men just nu är det mycket långkok på menyn.

– Jag och min fru har alltid rest mycket och vi brinner för det. Att uppleva saker är min inspiration. USA är en stor kittel av intryck och det händer väldigt mycket. På den lilla yta som är Manhattan hittar man alla världens kulturer. Bara genom att gå och titta i gränderna så hittar jag mycket inspiration. Just att uppleva saker själv gör att jag hittar nya sätt att göra saker på.

Pelle tycker att maten ska få ta tid. Men långsam mat behöver inte ta mycket tid för den som lagar den. Han det gärna att maten får puttra hela natten.

– En bra hjortstek med rödvinssås och vitlöksstekta champinjoner. Det måste puttra och det är egentligen det viktigaste.

Till oss vanliga dödliga som gärna vill göra helgmaten och samtidigt få med sig en matlåda eller två under veckan har Pelle ett smakligt och tidsbesparande råd.

– Investera i en tryckkokare! Då kan du göra en hel kyckling eller en högrevsbit och då har du en hel veckas middagar i ett. Koka en kyckling, gör den mör, få in alla smaker och sedan rosta av den i ugnen. Sen har du en halv kyckling kvar som du kan göra lite vad du vill av. En kyckling lasagne, en pastarätt eller göra en pulled chicken av den, det finns hur mycket som helst.

Social överraskning

Jobbet på von Dufva såg Pelle först som ett vanligt kökschefjobb. Men snart insåg han att det sociala arbetet och att vara en del av Stadsmissionen är mycket mer betydelsefullt än vad han trott.

– Vi brukar säga att vi värnar om både råvaran, djuret och människan. Vi vill gärna ha hela ledet. Sen måste det ju fungera rent logistiskt. Vi har en deadline att hålla varje dag. Det mesta vi köper är Svenskt och lokalproducerat. Vi stöttar miljöfrågor och ett hållbart fiske, något som alla vettiga restauranger borde göra. Det är ju sunt förnuft.

I köket samsas många händer. Här kan människor få en ny start i livet och restaurangens framgångar återinvesteras hela tiden för att ge fler chansen.

– Jag vill se det här som lite av en restaurangskola. Vi kan ge en referens som är ganska stark idag. Von Dufva som namn har ju vuxit och blivit starkt. Det blir en merit att ha varit här och ökar anställningsbarheten jättemycket.

Att se folk växa och känna sig starka i sig själva är det häftigaste med det här.

”Optimum omnium – Det bästa av allt” är Hagdahlakademiens valspråk och anknyter till ”Det bästa af allt!” som är titeln på en bok Charles Emil Hagdahl utgav 1885 under pseudonymen H Hagdahl. Charles Emil Hagdahl (1809-1897) var läkare och kokboksförfattare och anses vara den som introducerade den moderna matlagningen i Sverige. Kokboken var banbrytande inte bara för sitt nytänkande inom kokkonsten utan även som näringsfysiologisk handbok.

Priset delas ut under Hagdahlsdagen måndagen den 6 februari i Wallenbergssalen, Östergötlands museum

Källa: Hagdahlsakademien

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!