Det visar nya siffror som Linköpings kommun har tagit fram med hjälp av Statistiska centralbyrån. Störst är pendlingen mellan Linköping och Norrköping. Antalet som arbetspendlar från Linköping är cirka 10 000. Men det är inpendlingen som ökar mest. Nästan 17 500 personer pendlade till sitt jobb i Linköping under 2012. Det är en ökning med 800 personer på två år.
Ökningen har pågått sedan 1980-talet. Pendlingen minskade något under den besvärliga lågkonjunkturen under den första halvan av 1990-talet. Men nu ser det ut som att ökningen fortsätter.
Pendlingsstatistiken bygger på uppgifter från folkbokföringen och Skatteverket. Genom att lägga ihop mantalsskrivningsort och förvärvsort får man uppgifterna om arbetspendling. Den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden i Linköping är en förklaring till ökningen. Antalet som hade sitt arbete i Linköping år 2012 uppgick till 75 732 personer, vilket är det högsta som någonsin registrerats. En annan förklaring är att pendlingsmöjligheterna har förbättrats.
– Bättre pendling gör människor mer benägna att ta ett jobb utanför orten där man bor. Men i statistiken görs ingen skillnad mellan bilister och bussresenärer. Det handlar bara om hur många som pendlar till sitt arbete, säger Jimmy Lindahl, planeringssekreterare på kommunens avdelning för statistik.
Regionen utvecklasEn tydlig trend är också att pendlingen ökar från Motala och Mjölby, Kinda och Åtvid.
– Man har sin arbetsplats i Linköping men hittar rätt boende i grannkommunerna. Det är bra för utvecklingen av hela regionen. De kringliggande kommunerna satsar på orter som Rimforsa, Grebo, Mantorp och Borensberg, säger Jimmy Lindahl.
Enligt Jimmy Lindahl är turtäthet och bekvämare pendling mycket viktiga faktorer för ökningen. Att pendlingen ökar känner utredarna på Östgötatrafiken väl till.
– Vår satsning på expressbussar, dubbeldäckare som inte stannar så ofta, har varit väldigt populära. Vi tror också att pendlingen till och från Motala kommer att öka de närmaste åren, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.
Det går en magisk gräns vid 45 minuters pendlingstid, och tågpendeln från Motala tar 44 minuter.
Åtta nya tåg– När man kommer under den tiden blir pendling med kollektivtrafiken mycket mer intressant. Vi jobbar för att ta marknadsandelar från biltrafiken, säger Mattias Näsström.
Samtidigt har man inte haft det helt lätt det senaste året. Stora reparationer på tågbanan mellan Linköping och Norrköping påverkar hela sträckningen. Det samma gäller om det sker en större olycka, som urspårningen i Stockholm nyligen. Men Näsström ser en klar ljusning inom ett år.
– Vi köper in åtta nya tåg som ska levereras under 2015. De kommer att ha bättre standard och större kapacitet, vilket också gör att vi kommer att ta med fler resenärer, säger Mattias Näsström.