– Med öppen arbetslöshet menas de som är i arbetsför ålder och som är inskrivna på Arbetsförmedlingen, säger Jimmy Lindahl på Statistik & Utredningar hos Linköpings Kommun.
Linköping har överlag en relativt låg arbetslöshet och glädjande besked är att 10 av 22 stadsdelar har minskat sin arbetslöshet från 2016 till 2017. Det mindre positiva är att arbetslösheten har stigit i 8 av 22 stadsdelar.
– Det kan bero på att Sverige under senaste året har tagit emot många människor i arbetsför ålder samtidigt som befintliga arbetare går i pension, säger Jimmy Lindahl.
Högst andel öppen arbetslöshet i procent av befolkningen har Skäggetorp med 8,2 procent, jämfört med 7,2 procent från förra året. Efter Skäggetorp följer Berga (4,4) och Ekkällan (3,5). Lägst öppen arbetslöshet i kommunen har Garnisonen med 0,6 procent, följt av Ullstämma (1,0) och Hjulsbro (1,0).
Vart man är född visar en tydlig roll i statistiken. För inrikesfödda är åldersgruppen 60-64 mest drabbad där 3,3 procent är öppet arbetslösa. Det är dock en stor skillnad gentemot utrikesfödda där de flesta öppet arbetslösa är mellan 45-49 år, 14,7 procent. Över hela åldersskalan faller inte arbetslösheten för utrikesfödda under 10 procent.
Ser man till könsfördelningen är fler män än kvinnor öppet arbetslösa i 18 av 22 stadsdelar. Endast i Ryd, Johannelund, Jägarvallen och Garnisonen är kvinnor arbetslösa i högre utsträckning än männen. Högst är arbetslösheten för män i åldern 30-34 och mellan 40-44 för kvinnor.