Hela länet deltar i projektet som under tre år kostar 28 miljoner kronor. Hälften av pengar kommer från europeiska socialfonden (European social fund, EFS).
– Vi fick klartecken för projektet förra året och ägnade hösten åt planering. Sedan tredje maj är vi igång på riktigt, säger Mikael Sanfridsson (S) ordförande i äldrenämnden.
Att det är just äldrenämnden som hanterar projektet har en enkel förklaring.
– Det är inom äldreomsorgen som det kommer att fattas personal, det vet vi. Inom de närmaste sju åren kommer vi att behöva anställa ytterligare 1 500 personer bara i Linköping, säger Mikael Sanfridsson.
I korthet går det ut på att med hjälp av Arbetsförmedling hitta personer som har erfarenhet av, eller intresse för, äldreomsorg. De som väljs ut deltar i ett
så kallat lärandeprogram – utbildning och praktik varvas – under sex månader på en och samma arbetsplats.
Syftet – förutom att minska arbetslösheten – är att de utvalda personerna kan få en rakare väg till både utbildning och fast anställning. Att de inte redan jobbar med äldreomsorg om nu intresset finns, har flera förklaringar, enligt Malin Robertsson. En är att vissa människor kan behöva lite extra stöd och stöttning för att komma igång. Är du exempelvis nyligen anländ till Sverige finns det också många hinder man kan behöva hjälp att ta sig över för att komma in på arbetsmarknaden.
I Linköping är målet att 85 personer ska delta i projektet fram till projektets slut, 2019.
Eller slut och slut, förresten.
– Ja, vi kallar det projekt än så länge men vi hoppas förstås att det ska kunna fortgå, säger Mikael Sanfridsson.
För arbetsplatserna som ska ta emot praktikanterna innebär det både möjlighet till framtida kolleger, men också en del arbete. Det vet Kicki Zentio, verksamhetschef på Åleryds äldreboende som tar emot sex praktikanter på olika enheter. Där var ursprungsplanen att ta emot 10 praktikanter, men det blev till slut sex praktikanter, säger hon.
Att introducera nya på en arbetsplats kan vara svårt, särskilt om tempot är högt och arbetet kräver stor självständighet. Något som ofta är fallet inom äldreomsorgen. Därför är handledarna särskilt viktiga i Arbetshoppet. Det är via dem som – förhoppningsvis – en arbetsplats ska lära sig det bästa och effektivaste sättet att ta hand om nya medarbetare.
Också det en kompetenshöjning för framtiden.