Anders Lindström är platschef på det globala företagets Linköpingskontor i Mjärdevi. Sett till hela världen har 90 000 av Ericssons anställda, enligt Lindström, arbetat på distans de senaste åren. I Linköping har endast tio procent av de nära 900 medarbetarna fysiskt befunnit sig på arbetsplatsen.
– Vi jobbar ju med mjukvaruutveckling, så mycket kan man göra isolerat, men samtidigt handlar det om komplexa produkter. Även om jag tycker att vi har hållit tempot uppe under pandemin är jag helt övertygad om att det är jätteviktigt för våra medarbetare att träffas fysiskt. Jag tror att innovationen blir ännu lite bättre av det, förklarar Lindström och fortsätter:
– Att restriktionerna hävs är bra nyheter och vi kommer att säkerställa en successiv återgång till lokalerna. Samtidigt måste vi vara ärliga med att pandemin har lärt oss att jobba på andra sätt. Därför kommer vi att ta tillfället till akt att erbjuda flexibla arbetssätt framöver.
Finns det ett stort intresse för att fortsätta att jobba hemifrån?
– Absolut, och vad som fungerar att göra hemifrån måste medarbetarna komma överens om med sin verksamhet, svarar Lindström.
En annan stor arbetsgivare är Saab, med cirka 6 000 medarbetare i Linköping. Presschefen Mattias Rådström kommenterar de hävda restriktionerna så här:
– Det är klart att det är positivt för Saab att restriktionerna nu lyfts, det har varit en utmanande tid för alla i samhället.
– Det här gör att vi kan börja att ses igen, kollegor emellan, men vi kan också träffa kunder, partners och underleverantörer. Vi kan börja resa igen och ta emot besök, fortsätter Rådström.
Vad får det här för effekter för Saab?
– Jag tycker att vi har klarat den här utmaningen fantastiskt bra. Med det sagt är det klart att förutsättningarna blir ännu bättre nu. Det blir en mer kreativ miljö när man träffas på ett kontor, svarar han
Polisen har nära 34 000 anställda i landet. I Östergötland har många medarbetare, enligt polisområdeschef Christian Winkler, haft möjlighet att jobba hemifrån.
– Vi har fått lära oss att jobba på distans och vi är mer dynamiska i dag i det digitala perspektivet, vilket är positivt för oss. Vi minskar resandet, miljöpåverkan och vi blir mer effektiva, förklarar han.
– Nu kommer vi att analysera läget för att återgå till ett önskat läge, utifrån de direktiv som ges, fortsätter han.