Arbetsgivaren: ”Vi gör vad vi kan”

– Vi gör vad vi kan för att undvika problemen. Men vi kan aldrig komma ner till noll olyckor.

Foto: pia molin

LINKÖPING2013-02-09 09:00

Det säger Liselott Ardell, affärsområdeschef inom LSS Funktionsstöd. Mitt i det dagliga arbetet krockar lagstiftningarna. Arbetsgivaren ska följa Arbetsmiljölagen och samtidigt ha brukarens bästa i centrum enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

– Det är en balansgång för oss. Vi kan inte acceptera något våld. Men vi arbetar med funktionshindrade som inte kan styra sina handlingar. Vår personal får kontinuerlig handledning tillsammans med psykolog på arbetsplatsen. Det handlar om att lära sig förutse händelserna. Brukarna är väldigt rutinbundna, vilket betyder att man måste förbereda dem på förändringar i vardagen. Om man ska på ett läkarbesök eller liknande.

Antalet fall med hot och våld inom främst vård och omsorg har ökat i Motala kommun senaste åren.

Vad beror det på?

– Det är något som jag får ta vidare till vår ledningsgrupp. Våra verksamhetschefer tar ett stort ansvar i det dagliga arbetet, och som personal måste vi hela tiden hitta nya och bättre arbetssätt. Varje händelse måste granskas på individnivå eftersom varje brukare har olika förutsättningar.

Hur ser du på att man som anställd riskerar att få lägga ut stora summor i förskott för tandvård om man skadar sig?

– Det är helt fel. Men jag har också förstått att Försäkringskassan har gjort vissa förbättringar här.

Varför finns inga risktillägg på den här sortens arbetsplatser?

– Det är inget vi har diskuterat. Det är snarare något för facket att driva, svarar Liselott Ardell.

Kommunen har nyligen inlett utbildningsinsatser i metoder att möta brukarna för personalen som bygger på brukarens positiva beteenden. Det pågår också utbildningar i att avvärja våldet när det uppstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om