Vätgassatsningar utreds i Linköping

Tekniska verken utreder möjligheten att lagra energi genom att tillverka vätgas. Dessutom finns det planer på en vätgasmack.

Än så länge är vätgasbilar – och vätgasmackar – en ovanlig syn i Sverige. Just nu går det att tanka i Göteborg, Arlanda, Mariestad, Sandviken och Umeå.

Än så länge är vätgasbilar – och vätgasmackar – en ovanlig syn i Sverige. Just nu går det att tanka i Göteborg, Arlanda, Mariestad, Sandviken och Umeå.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Linköping2021-11-09 06:00

Att använda vätgas är en av de möjligheter som diskuteras i omställningen från fossilsamhället.

Vätgas är ingen energikälla i sig, men kan användas som så kallad energibärare. Genom att använda el för att tillverka vätgas av vatten kan energin lagras, på samma sätt som i ett batteri. 

Vätgasen kan sedan användas till exempel för att driva en bil. En vätgasbil är en elbil, där vätgasen i tanken omvandlas till el via bränsleceller och där vatten är det enda utsläppet.

Vätgasbilar har slagit igenom på några håll i världen – framför allt i Japan – men i Sverige finns det ännu bara fem tankställen och några tiotal bilar.

Organisationen Vätgas Sverige, som finansieras av EU, vill bygga ett nät av vätgasmackar. I första hand handlar det om korridorer mellan Stockholm, Köpenhamn och Göteborg. I det projektet kan det bli aktuellt med en mack i Linköping.

– När vi byggde macken för flytande biogas i Mörtlösa planerade vi för en framtida multimack med biogas, el och vätgas. Om det blir en vätgasmack där så finansierar Vätgas Sverige den. Men då vill de veta att det finns avsättning för gasen. Det undersöker vi nu, genom att prata med åkerier och Östgötatrafiken, berättar Mile Elez, teknisk direktör på Tekniska verken.

Finns det en framtid för vätgasbilar, tror du?

– Ja, åtminstone för tunga transporter och när elektrifieringen kommit längre. Då har vätgasfordonen stora fördelar genom att räckvidden ökar, man slipper tonvis med batterier och fordonen går fort att tanka. Men jag tror att det kommer att ta tid.

– För Tekniska verkens del är det viktigt att säga att vätgas kan bli ett komplement till biogas och el, inte en konkurrent. Men om framtiden blir vätgas så vill vi inte stå utanför – då vill vi vara en del av den omställningen, säger Mile Elez.

undefined
"För tunga fordon finns det stora fördelar med vätgas jämfört med batteridrift", säger Mile Elez på Tekniska verken.

Vid sidan om att utreda en vätgasmack pågår ett annat projekt på Tekniska verken. Där handlar det om att lagra energi för att minska sårbarheten i elnätet.

– Vi tittar på möjligheten att tillverka vätgas när det finns överskott på el. Vätgasen skulle vi sedan kunna lagra på Gärstad och ta till när behovet är som störst. Men inga beslut är fattade, säger Mile.

En nackdel med vätgas är att det blir energiförluster, både vid gastillverkningen och när elen ska återvinnas. 

– Eftersom vi är ett kraftvärmebolag undersöker vi om det går att använda den förlorade energin för exempelvis värmeproduktion, säger Mile.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!