Är Vallastadens första hyresgäst

Vallastaden är inte längre bara en byggarbetsplats. Ett efter ett blir husen klara och fylls med invånare. En av dem heter Viktoria Hagenston och hon stortrivs.

Vallastaden växer fram. Under våren blir det inflyttning i Hökerums, Östgötahus och Lejonfastigheters byggen.

Vallastaden växer fram. Under våren blir det inflyttning i Hökerums, Östgötahus och Lejonfastigheters byggen.

Foto: Skissbild: Bo- och samhällsexpo Vallastaden 2017

Linköping2017-03-27 20:30

Några småhus är färdiga och inflyttade sedan tidigare i Vallastaden, men Stångåstaden är först ut med att bli klar med flerfamiljshus. Två hus med sammanlagt 34 lägenheter – och fyra radhus tvärsöver gatan – invigdes på måndagen med högtidlig bandklippning av Stångåstadens ordförande Jan Österlind.

– Det är jättekul att bo i ett så nyskapande område, där allting börjar på nytt. Det känns som att det kan bli en väldigt bra gemenskap i det här området, säger Viktoria Hagenston som flyttat in i en tvåa tillsammans med sambon Henrik Olofsson och hunden Elliot.

Det mesta är redan uppackat och på plats i lägenheten. Inte tv:n, men det gör inte så mycket – på andra sidan de stora fönstren pågår ett dagligt skådespel.

– Det händer fantastiskt mycket varje dag. Många undrar om det inte är jobbigt att bo mitt i en byggarbetsplats, men vi tycker inte det. Visst bullrar det, men det är så kul att se stadsdelen växa fram, säger Viktoria.

8 200 kronor får de ge för sin tvårummare.

– Det tycker jag är rimligt. Vi jobbar ju båda två, säger Viktoria.

De största treorna på 86 kvadratmeter har en månadshyra på 11 800. Radhusen går loss på runt 16 000 kronor i månaden för 160 kvadrat.

Mycket pengar, kan tyckas, men Stångåstaden har inte haft några problem att få lägenheterna uthyrda. Bolagets lägenheter vid torget i Vallastaden, som ska bli färdiga i augusti, är fulltecknade även de.

– Bostadsrätterna säljer också bra, för samma priser som inne i staden. Det är en av de grejer som är fantastiska med Vallastaden. Vi har lyckats ta ett område, som ansågs ha C-läge, och med en attraktiv detaljplan fylla det med så mycket kvalitet att det nu räknas som B- eller till och med A-läge, säger Simon Helmér, vd för Linköpingsexpo AB.

2–24 september hålls den stora bomässan och då ska de allra flesta av de runt 1 000 bostäderna vara färdiga. Efter mässan påbörjas etapp 2 av Vallastaden, med ytterligare runt 700 bostäder.

Miljövänligt byggande är en av de saker som ska visas upp på mässan, och det var en av de faktorer som avgjorde bostadsvalet för Viktoria Hagenston.

– Det här huset är ett plusenergihus, det vill säga det producerar mer energi än vad det gör av med. Det känns riktigt bra, man vill ju göra det lilla man kan för miljön och klimatet.

Nöjda. Linköpingsexpos vd Simon Helmér och Stångåstadens fastighetschef Mikael Stenberg framför Stångåstadens båda hyreshus i Vallastaden.
Nöjda. Linköpingsexpos vd Simon Helmér och Stångåstadens fastighetschef Mikael Stenberg framför Stångåstadens båda hyreshus i Vallastaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!