”Klarar du dig i tre dygn?” var frågan när kommunen välkomnade Linköpingsborna till träff på Stora torget för att tala om krisberedskap. Det var flera politiker ur kommunstyrelsen som med säkerhetsenheten och Frivilliga resursgruppen (FRG) informerade och svarade på frågor under lördagen.
I sin senaste risk- och sårbarhetsanalys upptäckte kommunen att allmänhetens krisberedskap är låg. Därför har de satsat stort på kampanjen med reklam på stan och en broschyr som delats ut till alla hushåll.
– Linköpingsborna är inte så medvetna som vi trodde, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) som är ytterst ansvarig för kampanjen. Själv har jag blivit bättre i och med kampanjen. Vi hade dåligt med vattendunkar hemma. Man ska också ha ficklampa, värmeljus och batterier. Vi rekommenderar en låda till sådant.
En kris kan vara ett längre strömavbrott, översvämning eller vattenbrist och kan ha förödande konsekvenser. Den enskilde har eget ansvar att klara sig 72 timmar utan tillgång till el, vatten och mat, eftersom samhällets gemensamma resurser måste prioriteras åt de allra mest nödställda, som sjuka, barn eller gamla.
– När de gemensamma resurserna inte räcker till finns Frivilliga resursgruppen, säger Leif Tollén, en av tre ansvariga FRG. Vi har gått minst en 36-timmarsutbildning och gör olika saker, som att hantera vatten vid vattenbrist. Just nu rekryterar vi fler frivilliga då kommunen vill ha 80–100 personer tillgängliga att samla ihop vid kris.