Det var i höstas som Pia drog av ett av ledbanden i handleden. När hon besökte läkaren stod det klart att handleden behövde opereras och att hon troligtvis skulle behöva gå med gips i sex till åtta veckor. Då Pia har en aktiv vardag så var beskedet inte välkommet, ett traditionellt gips skulle helt enkelt försvåra vardagen.
Genom sitt jobb i klustret Innovative Materials Arena, som finansieras av Sankt Kors och Region Östergötland, som i korthet handlar om att undersöka nya, alternativa material som kan användas inom sjukvården, fick Pia en idé. Tack vare sitt jobbnätverk kunde hon få fram en 3D-skriven gipsformsprototyp som godkändes för användning av hennes handkirurg.
– Designen för gipset skapades av Kristofer Skyttner på Skymaker medan själva utskriften sköttes av Robert Kniola på Wematter, berättar Pia och fortsätter:
– Den fungerar mycket bättre när det kommer till det vardaliga. Man slipper plasta in handleden vid hantering av vatten samtidigt som det inte uppstår någon illaluktande doft.
Pia berättar att ingen liknande prototyp har testats tidigare i Sverige och poängterar att även om tekniken fungerade bra för henne så lär det dröja en del år innan liknande teknologi skulle kunna användas i en större skala. Prototypen skapades på ett bio-baserat material byggt på bönor.
– Jag är ingen läkare men ett drömscenario vore att alla sjukhus i framtiden hade tillgång till en 3D-skrivare där man efter operation kan ta fram ett specialanpassat 3D-skrivet gips till patienterna.