Är det cannabis i stans rabatter?

Drogliberaler har börjat plantera cannabisplantor mitt i Linköping. På tisdagen beslagtog gatulangningsgruppen misstänkta växter vid sporthallen.

Foto:

Linköping2007-08-14 00:00

Aktivister som roar sig med att odla den förbjudna växten på allmänna platser runt om i landet vill att bruket av cannabis ska legaliseras. "Operation Overgrow", som aktionen kallas på internet, spred sig till Norge förra året och i år har liknande aktiviteter noterats i Sverige, bland annat i Stockholm utanför stadshuset.

Nu tycks drogliberalerna ha kommit till Linköping.

Rycktes upp

Linköpings tidning rapporterade på måndagen att det växer cannabisplantor vid bland annat sporthallen, Abiskorondellen och i parken vid Konsert & kongress. Frågan är dock om det verkligen rör sig om plantor som innehåller det verksamma ämnet THC.

Corren kunde på tisdagen konstatera att det i omedelbar närhet av sporthallen vid Hamngatan växte tre plantor som för ett otränat öga såg ut som cannabis sativa - växten som torkad röks som marijuana. Corren ringde till Magnus Skoglund, som arbetar i polisens gatulangningsgrupp. Han tog sig snabbt till platsen och började undersöka växterna.

- Det skulle kunna vara cannabis eller industrihampa. Men jag är inte säker. Det luktar mer tomat än cannabis.

Magnus Skoglund ryckte upp växterna med rötterna och pressade ut lite växtsaft.

- Om det här är cannabis så är det olagligt. Jag hoppas inte kommunen blir arg för att jag rensar deras ogräs.

Polisen är inte särskilt imponerad över drogliberalernas metoder att föra ut sitt budskap. Magnus Skoglund vet att drogen inte alls är så ofarlig som missbrukare påstår.

- Det hör till min vardag att träffa människor som mår dåligt av den här drogen. Jag har ingen förståelse för dem som vill legalisera.

"Cannabisstad"

Hasch och marijuana är droger som förekommer flitigt i Linköping. Magnus Skoglund kallar till och med Linköping för en "cannabisstad".

- Cannabis och amfetamin är basen i missbrukssamhället. Vi har många som säljer och odlar cannabis i Linköping.

- Jag tror att de här aktionerna bara får motsatt effekt. Det syns i vår statistik när vi hämtar plantor på det här sättet och då har vi ett bra argument för att det behövs fler narkotikapoliser.

Senare på tisdagen ryckte gatulangningsgruppen upp misstänkta cannabisplantor även vid Abiskorondellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!