Appen Healthymoms har utvecklats för att gravida ska kunna ta del av vetenskapligt baserad information om hälsa och levnadsvanor. Efter fyra års arbete kunde studiens resultat publiceras under våren 2021.
– Vi har utvecklat ett koncept som fungerar. Kvinnorna beskrev att de kände stort förtroende för den vetenskapsbaserade informationen och att de inte kände behov av någon annan graviditetsapp, säger Marie Löf, professor vid Institutionen för hälsa, medicin och vård, samt ansvarig för forskningsstudien.
I studien har gravida kvinnor fått tillgång till appen i graviditetsvecka 14. I appen finns exempelvis kostinformation, träningstips, receptförslag och andra praktiska tips. Dessutom kan de registrera vad de äter och hur de rör sig.
– Fokus har legat på hur man kan börja med en ny vana och uppnå en beteendeförändring, säger professor Marie Löf.
Det finns forskning som visar att hälften går upp mer i vikt och en femtedel mindre än vad som är hälsosamt. Både för stor och för liten viktuppgång kan vara negativt. Den rekommenderade viktuppgången baseras på kvinnans BMI före graviditet.
– Det har varit viktigt för oss att appen har en trevlig ton. Alla har olika förutsättningar och det är inte meningen att man ska känna sig pressad till viss kost. Det är inte heller en viktapp utan handlar om levnadsvanor, säger professor Marie Löf.
Studien har genomförts på 300 gravida kvinnor i Östergötland, där hälften fick använda appen och resten var kontrollgrupp. Kvinnorna har fått registrera vad de äter i en webbaserad matdagbok och deras vikt har registrerats. Resultatet visade på att de som använde appen hade en mindre viktökning än kontrollgruppen. Det är samma resultat som för mer personalkrävande insatser som kostrådgivning.
Appen riktar sig till alla gravida och nu återstår bara att lansera appen för den breda allmänheten. Hos mödravården finns ett stort intresse att kunna erbjuda appen.
– Vår förhoppning är att den ska kunna vara tillgänglig för allmänheten till hösten. I höst kommer den även att översättas till andra språk, som engelska, somaliska och arabiska, säger professor Marie Löf.
Forskningsstudien har finansierats av bland annat Vetenskapsrådet, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE) och Strategiska forskningsområdet vårdvetenskap (SFO-V) vid Karolinska institutet och Umeå universitet.