Antikroppstest ger inte besöksrätt på äldreboenden

De nya råden om att antikropsstest kan vara ett skäl till undantag av besöksförbud inom äldreomsorgen tas med ro i Linköping.

Paul Håkansson, kommundirektör och chef för krisledningen.

Paul Håkansson, kommundirektör och chef för krisledningen.

Foto: Per Olsson/Annica Hesser

Linköping2020-07-17 14:00

– Linköpings kommun följer socialstyrelsens allmänna råd och vi har sedan tidigare infört undantag av besöksförbudet. Det gäller brukare som befinner sig i livets slutskede eller personer med särskilda behov. Beslut om sådana undantag fattas av verksamhetschef vid respektive boende. Vid undantag för besöksförbud görs alltid en individuell bedömning och en riskbedömning, säger Paul Håkansson, chef för krisledningen.

Men Socialstyrelsen uppdaterade på tisdagen de allmänna råden om undantag av besöksförbud och krisledningen för social- och omsorgsförvaltningen satte sig in i arbetet. Diskussioner om hur de nya råden om antikroppstester ska kunna tillämpas förs fortfarande.

Linköpings kommun erbjuder redan nu möjligheter till så kallade säkra möten utomhus. Det är ett arrangerat möte mellan boende och närstående som kan träffas trots besöksförbudet. Säkra möten kan bokas via verksamheten, som väljer hur det ska gå till.

Alla säkra möten sker utomhus, men det finns två alternativa lösningar hur ett sådant möte kan anordnas. Det kan vara antingen utan eller med plexiglasskärmar. Om det är utan skärm möbleras mötesplatsen så att avståndet mellan närstående och boende blir minst två meter. Om mötet är med plexiglasskärm möbleras mötesplatsen med ett mindre bord på var sida av skärmen.

– Antikroppstest ger inte rätt till ett besök, det ska ses som en möjlighet. Det är alltid verksamhetschef som fattar beslut om undantag av besöksförbud, säger Paul Håkansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!