Tufft bevisläge mot misstänkt skytt i rätten

Brottsoffer som inte vill prata med polisen och ingen teknisk bevisning alls. Så såg förutsättningarna ut när huvudförhandlingen mot den misstänkte skytten i Lambohov inleddes på torsdagen.

Åklagare Eva Nemec Nordh ser allvarligt på att flera brottsoffer inte velat samarbeta med polisen efter skjutningen i Lambohov den 5 augusti.

Åklagare Eva Nemec Nordh ser allvarligt på att flera brottsoffer inte velat samarbeta med polisen efter skjutningen i Lambohov den 5 augusti.

Foto: Albin Wiman

Linköping2021-11-18 16:58

På den ljudlösa övervakningsfilmen som spelas upp i säkerhetssal 3 i Linköpings tingsrätt syns flera personer fly längs med Tröskaregatan i Lambohov. Några sekunder senare syns en mörkklädd man med huva komma springande. I handen har han ett föremål som ser ut som en pistol.

Filmen är inte ens en minut lång men för åklagare Eva Nemec Nordh utgör den en avgörande pusselbit i bevisningen mot den 18-årige man som sitter mitt emot henne i rättssalen. Det finns ingen teknisk bevisning som binder honom till händelsen, kvällen den 5 augusti i år. Varken pistol eller hylsor har hittats.

– Vi fick över huvud taget ingen kännedom om att det här hade inträffat förrän en vecka senare. Det var i samband med utredningen av morden i Berga som polisen samlade in övervakningsfilm även från Lambohov. Då upptäcktes det här, säger Eva Nemec Nordh under en paus i huvudförhandlingen.

Ingen av de personer som förekommer i filmen hörde av sig till polisen efter händelsen. När de senare har kallats till förhör har samtliga, utom en, inte velat medverka och svarat "inga kommentarer" på majoriteten av polisens frågor.

– Att vi inte fick någon information om den här händelsen innebär att vi inte har någon teknisk bevisning alls. Läget hade kunnat se helt annorlunda ut om vi fått veta det här tidigare, säger Eva Nemec Nordh.

Hon ser med oro på det faktum att bara ett målsägande kunnat kallas till huvudförhandlingen, att ingen av de andra som identifierats på filmen velat samarbeta med polisen.

– Den här tystnadskulturen är jätteallvarlig. Hela vårt rättssystem bygger på den lagstadgade skyldigheten att komma och berätta för rätten vad man vet. Hela systemet fallerar i och med det här.

Den bevisning som faktiskt finns mot 18-åringen är dock tillräcklig för att det ska bli en fällande dom, menar hon. I slutsekunderna av den film som visas upp för rätten syns skytten ta av sig huvan och blotta sitt ansikte. Åklagaren menar att det är tydligt att personen på filmen är den nu tilltalade 18-åringen.

Som bevisning finns också anteckningsböcker där 18-åringen skrivit om detaljer som kan kopplas till händelsen i Lambohov. Han själv nekar dock till alla anklagelser. När åklagaren konfronterar honom med anteckningarna i rättssalen säger han istället:

– Det är en skönlitterär dikt. Den handlar om Bamse, eller Lille Skutt, eller gud.

18-åringen menar att han inte alls befann sig i Lambohov vid tiden för händelsen. Han uppger istället att han befann sig i Berga med vänner. På många av åklagarens frågor om var han befann sig vid vilken tidpunkt säger han att han inte kommer ihåg.

Den tilltalade åtalas i första hand för mordförsök och i andra hand för grovt olaga hot. Därtill tillkommer ytterligare en åtalspunkt för grovt vapenbrott. Hans advokat, Oscar Hillmann, anser inte att åklagaren har på fötterna för åtalet om mordförsök.

– Det saknas pistol, det saknas tomhylsor, det saknas förstahandsvittnen som kan säga att min klient var på platsen. Det finns uppgifter om att det har skjutits ett skott men det har inte gått att föra i bevis. Det är ett svagt åtal.

Inför rättegången har 18-åringen fått genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad P7-undersökning. Resultatet visar att mannen kan få rättspsykiatrisk vård i händelse av fällande dom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!