– Vi ser en förändring på nästan 8,7 procent, men hela den ökningen är nästan på fristående kurser. Programmen har inga stora förändringar över huvud taget, säger Karin Axelsson, prorektor på Linköpings universitet.
Nyligen kom de första antagningsbeskeden till högskolans sökande inför höstterminen. Och på Linköpings universitet visar siffrorna en ökning i antalet antagna jämfört med höstterminen 2022. Men det är de fristående kurserna som står för ökningen, allra främst distanskurserna.
– Efter pandemin har vi sett att det finns en möjlighet att vi klarar av att ha kurser på distans, så vi erbjuder fler distansutbildningar idag.
Den kurs flest blivit antagna till är "Grunderna i AI", en kort online-kurs utan begränsning i antal antagna och som kan studeras när det passar studenten. Söktrycket har varit högt sedan kursen startades hösten 2019, men intresset verkar också öka enligt kursansvarig Fredrik Heintz:
– Det beror på samhället i stort och människor upplever att det finns ett större värde. Kursen i sig är på lagom nivå - det är inte superlätt, men inte så svårt heller. Man får lite förståelse för tekniken bakom, vi har försökt hitta en bra balans men ändå ha relevant innehåll. Och man kan göra kursen i egen takt.
En kampanj har drivits för att ge arbetstagare ökad inblick i och kritisk förståelse för den tekniska utvecklingen. Därav pluggar många kursen som en del av sitt arbete. Men Fredrik understryker också vikten av att kunna kombinera kursen med andra studier eller jobb, vilket LiU satsar på att införa i fler kurser.
– Själva grejen är att de ska vara flexibla, säger Fredrik.
Vissa kurser som traditionellt har undervisats på plats har ställts om helt till distans, vilket har lett till ännu ett ökat intresse. En av dem, kursen “Ledning och strategiskt personalarbete 1”, är den mest sökta kursen på hela Linköpings universitet till höstterminen.
– Vi har antagit 90 till kursen men vi har 1200 reserver. Det är jättemycket för att vara en fristående kurs. Den har alltid varit väldigt välsökt, men aldrig på den nivån som nu när den är på distans, säger Karin.
Felicia Aggarwall, 30, har blivit antagen till Introduktion till etologi, en distanskurs på kvartsfart om djurs beteende.
– Jag bor i Gävle och jag har gård med djur, familj, och ett jobb. Det hade varit svårt om man skulle gå på högskolan här för det är svårt att kunna dagtid, säger Felicia.
Felicia har ett företag fokuserat på belöningsbaserad hästträning och hoppas kunna utveckla sina kunskaper om funktionen bakom hästens beteenden. Möjligheten finns nu tack vare att det går att arbeta med kursmaterialet hemifrån på kvällarna när barnet har somnat, och av detta skäl hade Felicia helst läst den på distans även om den funnits i Gävle.
Vilka för- och nackdelar ser du med att gå en distanskurs?
– Det sociala är en nackdel, det blir mindre kontakt med de andra som pluggar samma kurs. Man har inte någon att prata med och man blir lite ensam. Men det är enda nackdelen jag kan komma på. Fördelarna är flexibiliteten.
Flexibiliten handlar för Felicia om att inte behöva anpassa tid, resa eller hitta studentbostäder, men också om att kurser från olika skolor kan kombineras. Till våren kommer Felicia exempelvis läsa en hästkurs i Skara, medan en utbildning i Norge kan behöva väljas bort därför att den inte erbjuder distansundervisning.