Åtgärderna som nu krävs för att få ordning på Rydskolan kostar ytterligare 39,9 miljoner kronor, att lägga till de 49 miljoner kronor som den föregående stora renoveringen kostade.
De 89 miljoner kronorna är mer än vad Lejonfastigheter under 2012 investerade i underhåll på bolagets samtliga 267 fastigheter. Där användes totalt 83 miljoner kronor till underhåll, allt från lagningar av tak till målning av innerväggar.
Den politiska styrelsen för Lejonfastigheter beslutar om hur skattemedel ska fördelas på bolagets fastigheter utifrån underlag som tjänstemän presenterar.
Rutger Starwing (M) är styrelsens ordförande. Han betraktar inte inte utgifterna för renoveringen som ”extra” utan anför att renoveringen som gjordes 2010-2011 inte var tillräckligt omfattande och därmed kostade ”för lite” så att bolaget ”sparade” en del pengar. Dessa pengar måste betalas ut nu, då renoveringen delvis görs om och utökas, menar Starwing, och hävdar att dessa åtgärder skulle ha krävts om några år i vilket fall som helst – och då hade Lejonfastigheter ändå fått betala.
– Kostnaderna för baracker och evakuering hade vi fått ändå, oavsett om renoveringen görs nu eller om låt säga fyra år, säger Rutger Starwing.
Fördyringen, jämfört med om allt gjorts vid samma tillfälle, uppskattar Starwing till cirka tre miljoner kronor.
I beslutsunderlaget som presenterades för den politiska styrelsen vid mötet den 30 maj skriver tjänstemännen: ”Efter genomförd utredning framkom att större åtgärder behöver göras enligt följande lista. Problemen var så omfattande att beslut togs om utrymning till intilliggande paviljonger.”
Av de 39,9 miljoner kronorna som nu måste ut är 14,1 miljoner kronor kostnader för evakueringen. Åtgärder som byte av bland annat skadade ytterväggar, ny avrinning på taket och byte av ytskikt inomhus går loss på 24,9 miljoner kronor.
Nyrenovering i NO-salar och hemkunskapssal kostar 3,5 miljoner kronor. Dessa ingick aldrig i det stora renoveringsprojektet.
Styrelsens ordförande Rutger Starwing (M) är självkritisk till beslutet att inte renovera hela skolan samtidigt.
– Det är ju så skämsigt, så jävla dåligt av oss så det är sanslöst. Där gjorde vi en stor tabbe, säger Starwing.
Styrelsens vice ordförande är Socialdemokraten Ulf Lindh. Han är bekymrad över vilka effekter som miljonrullningen på Rydskolan får.
– Det här lär få konsekvenser för företagets fastighetsunderhåll, säger han.
Det åligger ledamöterna i ett bolags styrelse att informera sig tillräckligt inför beslut (se artikel här intill).
Både Rutger Starwing och Ulf Lindh menar att det kan vara svårt för politiker att ha sakkunskap i byggtekniska frågor.
Vid styrelsemötet i februari då renoveringsskandalen var ett faktum bifogade de fyra Socialdemokraterna i styrelsen en skrivelse till protokollet där de skriver: ”Vi kräver att bolaget skyndsamt inventerar vilka ytterligare ekonomiska resurser som krävs som ekonomisk beredskap för att möta liknande skadeproblem.”
– Annars kan det få förödande konsekvenser för barnen och personalen. I styrelsen har jag krävt nu att allt måste vara genomgånget och dokumenterat i fortsättningen, säger Ulf Lindh.
Rutger Starwing (M) säger sig vara inne på samma linje:
– Nu ska det bli rätt, inget får bli fel, då skulle vi bli tillintetgjorda. Vi har vårt goda namn och rykte att tänka på och framför allt ungarna.
Som Corren tidigare berättat överväger Lejonfastigheter att driva skadeståndsprocesser mot konsultbolaget Sweco och byggbolaget Skanska.
– Vi får först avvakta och se vad utredningar kommer fram till. Jag vill inte peka ut någon nu, säger Rutger Starwing.