Ansvarig politiker: Vi har bättre koll nu än tidigare

Ett nytt system för privata utbildningsutförare gör att kommunen nu har bättre koll på vuxenutbildningen än tidigare. Men pandemin har satt stopp för vissa kontroller.

Kontrollen av de som företag som erbjuder utbildning är bättre nu än tidigare eftersom kommunen istället för upphandlingar har infört auktorisation, hävdar Åsa Wennergren (L) ansvarigt kommunalråd för utbildning.

Kontrollen av de som företag som erbjuder utbildning är bättre nu än tidigare eftersom kommunen istället för upphandlingar har infört auktorisation, hävdar Åsa Wennergren (L) ansvarigt kommunalråd för utbildning.

Foto: Arkiv

Linköping2021-07-27 07:00

Det menar Åsa Wennergren (L) ordförande i bildningsnämnden och också ansvarigt kommunalråd för utbildningsfrågor i Linköping.

Hon känner inte igen kritiken som framförs i den S-motion som rör kvaliteten på vuxenutbildning. När det gäller kravet på mer kontroll så hävdar hon att den kontrollen är bättre i dag än tidigare.

– Sedan en kort tid tillbaka har vi ett auktorisationssystem för privata utförare och det gör att vi kan ställa helt andra krav och bedriva ett bättre systematiskt kvalitetsarbete än tidigare, säger hon.

Systemet med auktorisation är ganska nytt i Linköping och kontrollerna har inte hunnit bli så många. Men pandemin har satt stopp för platsbesök.

Har du aldrig hört några klagomål som rör vuxenutbildningen?

– Inte något generellt klagomål, men jag vet att språket är ett problem ute i omsorgen. Därför har vi också satsat extrapengar, även till privata utförare, för att språkkompetensen ska öka. Men vi delar problemet med andra kommuner.

Kan det vara ett problem att utföraren som bedriver undervisningen också godkänner och sätter betyg på eleverna? 

–Jag ser inte någon skillnad på kommunal eller privat utförare i det avseendet.

Leif Uhlin, sakkunnig på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, säger att brister i språket generellt, när det gäller vissa utbildningar, är ett problem. Men det går, säger han, att klara en utbildning även med dåliga språkkunskaper i svenska.

– Examination kan göras på fleras sätt, som muntligt och med praktiska övningar. Det står ingenstans att det ska vara en skriftlig examination eller på svenska. Men problemet vi ser är att de här personerna inte blir anställningsbara eftersom språket är så viktigt. Det här är något vi diskuterar.

Politikerna beslutar om snabbspår inom vården, hur fungerar det om en hel utbildning kanske inte räcker?

– Vi ser att just vårdutbildningar kanske inte är så bra för snabbspår.

Personalbristen inom äldreomsorgen är ett bekymmer i Linköping, på samma sätt som ökande kostnader för försörjningsstöd. Men att det skulle ligga i kommunens intresse att så snabbt som möjligt slussa människor genom en omsorgsutbildning för att lösa båda de problemen, det har Lars Uhlin aldrig hört talas om.

– De tankarna finns absolut inte. Det drabbar ju bara vår kommun om vi får ut personer som inte fungerar på arbetsplatsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!